Százmilliót követel vissza a kulturális tárca

Gazdasági és pénzügyi visszaélések miatt feljelentést tett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, mert a Vagabunds Kft., Bayer Zsolt és társai cége a mai napig nem számolt el a tárcától kapott támogatás felhasználásával.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) tájékoztatója szerint a tárcánál lefolytatott - az előző kormányzati ciklus idején született döntés - vizsgálata eredményeként a szakértők megállapították, hogy a BLN Vagabunds Kft. az NKÖM-től felvett, összesen 100 millió forinttal a mai napig nem számolt el jogszerűen, és a vállalt munkát nem végezte el.

A Kft., melynek egyik tulajdonosa Bayer Zsolt azzal kereste meg az NKÖM-et, hogy a korábban "1100 év Európa közepén" címmel készült 69 részes tv-sorozat anyagát könyvben, videón, CD és DVD formátumban is elkészíti, amennyiben erre támogatást kap. A tárca a Miniszterelnöki Hivatal által biztosított pénzből, a 2001. július 15-i szerződés alapján 50 millió forintot utalt át azzal, hogy a könyveket, videókat, CD-ket és DVD-ket 2001. október 15-ig kell elkészíteni.