Egymás ellen a Budavári Labirintus és a Várbarlang

A Budavári Labirintus üzemeltetője szerint az I. kerületi önkormányzat 100 millió forintot tett zsebre a Budai Várbarlang illegális üzemeltetésével. Erdélyi Gábor szerint a hivatal arra használta fel a családi vállalkozásban üzemeltetett Budavári Labirintus nevét, hogy illegális rendezvényeket tartsanak a szomszédos Budai Várbarlangban. Az I. kerületi önkormányzat szerint a Budavári Labirintus üzemeltetője rágalomhadjáratot indított a hivatal ellen. Mindkét fél ugyanazokat a vádakat fogalmazta meg a másik fél felé.

Horváth Tivadar, az I. kerületi Polgármesteri Hivatal jegyzője tájékoztatóján elmondta: a Budavári Labirintus része a Várbarlang is, amelyet az önkormányzat 1999 őszén bezárt, és ma már csak előzetes bejelentkezés után látogatható. A jegyző szerint 2000 elejétől érkeztek az önkormányzathoz lakossági bejelentések, melyek szerint hangos diszkó- és technozene szűrődik ki a labirintusból, és ez zavarja a környéken lakókat. Ezek a rendezvények a Budavári Labirintus Kft. tudtával, és szervezésében történtek: az interneten és budapesti műsorfüzetekben hirdettek meg, és a Várbarlangban tartották a technopartikat - jelentette ki a jegyző, aki ezt alátámasztandó, a világhálóról kinyomtatott meghívókat is bemutatott.

Ennek az állításnak pont az ellenkezőjét állítja a labirintus üzemeltetője. Szerinte az ő cége szenvedett amiatt, hogy a mellettük lévő várbarlangban illegális rendezvényeknek adott helyet a hivatal. Erdélyi Gábor, a Budavári Labirintus vezetője azt állítja, hogy az önkormányzat rendezte a partikat és megtévesztésből használta a Budavári Labirintus nevet, így téve szert haszonra, amely ismeretlen személyekhez került; ezért feljelentést is tettek a kerületi rendőrkapitányságon. Állításait Erdélyi is az internetről letöltött dokumentumokkal próbálja alátámasztani.

Kesztyűs Rudolf, az I. kerület rendőrkapitánya elmondta: a budavári labirintus üzemeltetője sikkasztás miatt tett feljelentést. Júniusban bűncselekmény hiányában megszünteték a nyomozást, ami ellen a kft. panasszal élt, jelenleg ügyészségi állásfoglalásra kiadását várják. 

Erdélyi Gábor szerint az önkormányzat és más hatóságok is két éve folyamatosan "zaklatták" a Budavári Labirintus Kft.-t a polgármesteri hivatal kezdeményezésére. Mint mondta többször tartott ellenőrzést a vám- és pénzügyőrség, a Természetvédelmi Hivatal, a tűzoltóság és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is.

Az önkormányzat 2002 januárjában felmondta a hasznosítási szerződést a kft.-vel szerződésszegő magatartása miatt. Erdélyi úgy véli, az önkormányzat szerződés- megszüntetése, felmondása alaptalan volt, mert a budavári önkormányzat nem rendelkezik sem vagyonkezelői, sem hasznosítói szerződéssel a budavári barlangrendszerre.

Az [origo] információi szerint mindkét fél fontolgatja, hogy további peres eljárásokat kezdeményez.

KAPCSOLÓDÓ CIKK