Péntek délelőtt a Malév párizsi és zürichi járatának is vissza kellett fordulnia bombafenyegetés miatt. Már mind a két repülőgép leszállt, az elsőn nem találtak bombát, a másikat még vizsgálják. A mai két esettel együtt egy hét alatt összesen négy Malév-gép fordult vissza bombafenyegetés miatt. A rendőrség valószínűsíti, hogy a fenyegetések azonos személytől származtak.

Péntek délelőtt két Malév-gép kényszerült visszafordulásra. Reggel a zürichi járatot, néhány órával később pedig a párizsi járatot fenyegették telefonon bombamerénylettel. A Párizsba tartó gép csak néhány percet töltött a magyar légtérben, amikor befutott a telefonos fenyegetés - mondta az [origo]-nak Krebsz Adrienn, a Malév szóvivője. A repülőgép visszatért Ferihegyre, tart az átvizsgálása. Ha nem találnak rajta bombát, délután egy óra körül szállhat fel ismét.

Nem volt bomba a zürichi járaton

A zürichi járatnak péntek reggel, néhány perccel a felszállás után kellett visszafordulnia bombariadó miatt. A Boeing 737-300-as gép fedélzetén 75 utas tartózkodott. A gép fél kilenckor szállt le, a tűzszerészek átvizsgálták, és nem találtak bombát. Az utasok valószínűleg ezzel a géppel utazhatnak el dél körül Zürichbe. A rendőrségnek sikerült megállapítania, hogy a telefonáló Budapest XVII. kerületének egyik nyilvános telefonfülkéjéből hívta Ferihegyet. Az ORFK közveszéllyel fenyegetőzés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást, az ügyet egyesítették az elmúlt héten történt fenyegetőzésekkel.

A mai két esettel együtt egy hét alatt összesen négy Malév-gép fordult vissza bombafenyegetés miatt. Múlt hét pénteken a New Yorkba tartó járat volt kénytelen leszállni, a második két nappal később egy londoni járat. A Malévnak közel 10 milliós kárt okozott a két múlt heti fenyegetés, egy gép visszafordítása a magyar légtérből 3-4 millió forintos pluszköltséget jelent.

ORFK: azonos személy lehetett a telefonáló

Az összes esetben nyilvános telefonfülkéből, Budapest különböző kerületeiből értesítették az illetékeseket arról, hogy bomba van a gép fedélzetén. A rendőrség összevontan vizsgálja a bombafenyegetéseket, a mai két újabb eset után kiemelten foglalkoznak ezekkel az ügyekkel, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága is részt vesz a nyomozásban. Bár szakértői vélemény még nincs az ügyben, azonban az eddigi információk alapján valószínűsíthető, hogy a fenyegetések azonos személytől származnak, aki pontos információkkal rendelkezik a gépek indulásáról - közölte az ORFK.