A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentést tesz az előző kormány idején privatizált 12 agrárcég és a martinsalakos házak helyrehozatalára elköltött pénz ügyében - tudta meg a Magyar Hírlap.

Alapos lehet a bűncselekmény gyanúja 12 agrárcég privatizálása és a martinsalakos házakra elköltött pénzek esetében - állapította meg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI).

Az egykor állami tulajdonban lévő 12 agrárcég egy erről szóló kormányhatározat után került az ÁPV Rt-től ingyenesen az MFB-hez. Az Orbán-kormány a dolgozók vagyonhoz juttatásának szlogenjével magánosította a cégeket. A botrány akkor tört ki, amikor kiderült, hogy a dolgozók helyett Fidesz közeli személyek lettek a tulajdonosok. Polt Péter legfőbb ügyész megállapította, hogy nem történt meg az Orbán-kormány egyik határozatának módosítása (ami fontos szerepet játszott a cégek privatizációjában).

A martinsalakból épült házak helyrehozatalakor 2,4 milliárd forintból csak 100 család helyzetét rendezték, ezért felmerült az ügyben a pazarlás gyanúja. Felmentették a helyreállítás kormánymegbízottját, Horváth László fideszes képviselőt, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága pedig feljelentéskiegészítést keretében vizsgálja az ügyet.