Az MSZP, Fidesz és az SZDSZ egymástól függetlenül készíti már törvényjavaslatát, hogy a Kossuth-díjhoz hasonlóan adómentes legyen a Nobel-díj. Így Kertész Imre író mentesülhet 4 millió svéd korona befizetéséről.

Az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ is adómentessé tenné a Nobel-békedíjat. Egy szakértőnk már írja az ezt lehetővé tevő törvényjavaslatot - mondta a költségvetési bizottság MSZP-s alelnöke, Veres János az [origo]-nak. A Fidesz is törvényjavaslatot nyújt be a Nobel-díj adómentessége érdekében - jelentette be a párt elnöksége. Fodor Gábor SZDSZ-es képviselő indítványt terjeszt be az adótörvények módosításáról szóló előterjesztéshez, hogy a Nobel-díj - a Kossuth- és a Széchenyi-díjhoz hasonlóan - adómentes legyen.

A mostani jogszabályok szerint egy magyarországi Nobel-díjasnak a pénzjutalom 40 százalékát (4 millió svéd koronát, azaz körülbelül 100 millió forintot) kellene személyi jövedelemadóként befizetnie az államkasszába. Eddig még nem volt példa arra, hogy Magyarországon élő magyar kapja a jutalmat; ez lehet az oka annak, hogy a Kossuth-díjjal ellentétben a szabályozás nem tér ki rá.

A törvénymódosítást úgy szövegezik meg, hogy az az időtől függetlenül mindenképpen érvényes legyen az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre számára.