A mai két esettel együtt egy hét alatt összesen négy Malév-gép fordult vissza bombafenyegetés miatt. A rendőrség valószínűsíti, hogy a fenyegetések azonos személytől származtak, a nyomozásban részt vesznek a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársai is. A Malévnak okozott komoly anyagi kár egy nemrégiben leépített volt Malév-alkalmazottnak állhat érdekében - mondta az [origo]-nak Gálszécsy András, volt nemzetbiztonsági miniszter, a Malév felügyelőbizottságának tagja.

A mai zürichi és párizsi géppel együtt egy hét alatt összesen négy Malév-gép fordult vissza bombafenyegetés miatt. Múlt hét pénteken a New Yorkba tartó járat volt kénytelen leszállni, a második két nappal később egy londoni járat. A Malévnak okozott kár már több mint 15 millió forint, egy gép visszafordítása a magyar légtérből ugyanis 3-4 millió forintos pluszköltséget jelent.

Az összes esetben nyilvános telefonfülkéből, Budapest különböző kerületeiből értesítették az illetékeseket arról, hogy bomba van a gép fedélzetén. Bár szakértői vélemény még nincs az ügyben, azonban az eddigi információk alapján valószínűsíthető, hogy a fenyegetések azonos személytől származnak, aki pontos információkkal rendelkezik a gépek indulásáról - közölte az ORFK.

A telefonáló célja, hogy kárt okozzon a Malévnak - mondta az [origo]-nak Gálszécsy András, volt nemzetbiztonsági miniszter, a Malév felügyelőbizottságának tagja. Gálszécsy szerint nemzetbiztonsági kockázata nincs a fenyegetéseknek nem valódi terrorcselekményekről van szó. "Meggyőződésem, hogy az egyébként is rossz anyagi helyzetben lévő légitársaságnak egy leépített Malév-dolgozó akar komoly kárt okozni" - mondta Gászécsy, aki hozzátette: megérti, ha dühösek az utóbbi időben elküldött alkalmazottak, de erkölcstelennek tartja, hogy valaki így indít támadást korábbi munkahelye ellen.

Minden olyan eseménnyel foglalkozunk, ami veszélyezetetheti a légiforgalmat, különösen szeptember 11. óta - mondta az [origo]-nak Tóth András, polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár. A Malév-gépeket ért első fenyegetéseket is kiemelten kezelték, a rendőrségi nyomozásba bekapcsolódtak a nemzetbiztonság munkatársai.

Két gépnek kellett visszafordulnia pénteken

Péntek délelőtt két Malév-gép kényszerült visszafordulásra. Reggel a zürichi járatot, néhány órával később pedig a párizsi járatot fenyegették telefonon bombamerénylettel. A Párizsba tartó gép csak néhány percet töltött a magyar légtérben, amikor befutott a telefonos fenyegetés - mondta az [origo]-nak Krebsz Adrienn, a Malév szóvivője. A repülőgép visszatért Ferihegyre, tart az átvizsgálása. Ha nem találnak rajta bombát, délután egy óra körül szállhat fel ismét.

A zürichi járatnak péntek reggel, néhány perccel a felszállás után kellett visszafordulnia bombariadó miatt. A Boeing 737-300-as gép fedélzetén 75 utas tartózkodott. A gép fél kilenckor szállt le, a tűzszerészek átvizsgálták, és nem találtak bombát. Az utasok valószínűleg ezzel a géppel utazhatnak el dél körül Zürichbe. A rendőrségnek sikerült megállapítania, hogy a telefonáló Budapest XVII. kerületének egyik nyilvános telefonfülkéjéből hívta Ferihegyet.