Decemberben folytatódik a Tasnádi-per

A Tasnádi Péter és társai ellen indult büntetőperben a Legfelsőbb Bíróság december elejént tart három tárgyalást, majd várhatóan 12-én hirdeti ki másodfokú ítéletét. A Pest Megyei Bíróság első fokon 4 és fél év börtönnel és másfél millió forintos vagyonelkobzással sújtotta Tanádi Pétert; a vádak közül ugyanis csak az önbíráskodást, a súlyos testi sértést és az adócsalás vétségét látta bizonyítottnak.

A Tasnádi Péter és társai ellen indult büntetőperben a Legfelsőbb Bíróság december 3-án, 4-én és 5-én tart tárgyalást, majd várhatóan 12-én hirdeti ki másodfokú határozatát. A vállalkozót 1997. és 1999. között elkövetett cselekmények miatt részben felbujtóként elkövetett többrendbeli önbíráskodással, súlyos testi sértéssel, zsarolással, lőfegyverrel való visszaéléssel, sikkasztással, többrendbeli adócsalással, bűnszervezet létrehozásával és irányításával vádolja az ügyészség.

Mindezek alapján akár 20 éves szabadságvesztés is kiszabható, ám az első fokon eljáró Pest Megyei Bíróság május 16-án kihirdetett nem jogerős ítéletében csupán 4 és fél év börtönnel és másfél millió forintos vagyonelkobzással sújtotta Tanádi Pétert; a vádak közül ugyanis csak az önbíráskodást, a súlyos testi sértést és az adócsalás vétségét látta bizonyítottnak.

Az elsőfokú ítélet kihirdetését követően az akkor már 32 hónapja előzetes letartóztatásban lévő Tasnádi Pétert szabadlábra helyezte az elsőfokú bíróság, és egyúttal elrendelte házi őrizetét. Az LB azonban szeptember 24-én a házi őrizet sorozatos megszegése miatt ismét előzetes letartóztatásba helyezte.

Tasnádi Péter erőszakos bűncselekményekkel és bűnszervezeti tagsággal vádolt egyik társa kapta első fokon a legsúlyosabb büntetést, hét és fél éves fegyházat, ám a bíróság őt is felmentette a bűnszervezeti tagság vádja alól. A többi vádlott Tasnádinál enyhébb büntetést kapott, feleségét, Tasnádi Juditot, pedig felmentette a bíróság a bűnpártolás vádja alól.

A maffiavádak többszörösen is megdőltek az elsőfokú ítélet szerint. Az indoklás rámutatott: az 1999-es szabályozás a bűnszervezet megállapításához megkívánja többek között a hierarchikus, többszintű, alá-fölé rendeltséget a szervezeten belül és a rendszeres elkövetést. Ez azonban a bíróság szerint ebben az ügyben nem bizonyítható. A bűnszervezetre vonatkozó szabályozás tavaly módosult, ez alapján pedig már nem is tekinthető bűncselekménynek a vádbeli tényállás ide vonatkozó része.

A bíróság rendelkezett a vádlottak más eljárásban kiszabott feltételes szabadságvesztéseinek végrehajtásáról is, ennek értelmében Tasnádi Péterre további két év szabadságvesztés vár.

A Pest Megyei Főügyészség az elsőfokú ítélet kihirdetését követően minden vádlott tekintetében fellebbezett részben súlyosításért, részben bűnösség megállapításáért, a vádlottak és védőik viszont felmentésért fellebbeztek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK