Címert rakna a zászlóra az MDF

Csapody Miklós MDF-es képviselő azt indítványozza, hogy a magyar nemzeti lobogón jelenjen meg a köztársaság címere. Csapody szerint az Európai Unióhoz való csatlakozás miatt is elengedhetetlen a nemzeti identitás szerves részét képező szimbólumok egyesítése.

Az MDF-es országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az alkotmány módosítását célzó, az MDF-frakció által támogatott önálló képviselői indítványát benyújtotta az Országgyűlésnek. A javaslat az alkotmánynak a Magyar Köztársaság szimbólumairól szóló fejezetét - amely szerint a Magyar Köztársaság zászlaja három, egyenlő szélességű piros, fehér és zöld színű vízszintes sávból áll - kiegészítené azzal, hogy a fehér színű sáv közepén a Magyar Köztársaság címere helyezkedjen el. Csapody Miklós elmondta, hogy most, amikor az európai uniós csatlakozás miatt úgyis módosítani kell az alkotmányt, lehetséges és egyben utolsó alkalomnak tartja, hogy javaslatát elfogadja az Országgyűlés.

A politikus közölte: az elmúlt 12 év alatt már három ízben, 1995-ben, 1997-ben, és 2000-ben is javasolta az Országgyűlésnek a címer és a zászló egyesítését, azzal az indokkal, hogy a két nemzeti jelképet mind az állami intézmények, mind magánszemélyek szerte a világon együtt használják, tehát egy 10 éve elterjedt gyakorlatot szeretne törvényesíteni. A politikus jelezte: amennyiben törvényjavaslatát az Országgyűlés elfogadja, módosítani kell - és erre vonatkozó javaslatát is benyújtotta már - a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezéseknek a használatáról szóló 1995. évi törvényt. - Küszöbön álló európai uniós tagságunk miatt is elengedhetetlennek tartom a nemzeti identitásunk szerves részét képező szimbólumok egyesítését, vagyis azt, hogy a Magyar Köztársaság állami címerét is hordozó nemzeti színű zászlóval lépjünk be az unióba - fogalmazott Csapody Miklós. - Küszöbön álló európai uniós tagságunk miatt is elengedhetetlennek tartom a nemzeti identitásunk szerves részét képező szimbólumok egyesítését, vagyis azt, hogy a Magyar Köztársaság állami címerét is hordozó nemzeti színű zászlóval lépjünk be az unióba - fogalmazott Csapody Miklós.