Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még mindig nem történt meg az árvíz után másodlagos károkat szenvedett épületek kárfelmérése és helyreállítása - írja a Népszabadság. A probléma több száz családot érint.

Közel 100 család otthona szenvedett másodlagos károkat Gulácson -mondta el a Népszabadságnak az 1000 lakosú falu polgármestere. Siket Sándor szerint egyelőre semmi remény nincs arra, hogy a sérüléseket felmérik és kijavítják. Hozzátette, hogy már az összes szóba jöhető hivatalnak, intézménynek jelezték a problémát, de eddig semmi előrelépés.

Másodlagos kárnak minősül az, ha az ingatlanok nem közvetlenül az árvízben sérülnek, meg hanem később, például a megemelkedett talajvíz miatt, vagy a közelben dolgozó munkagépek által keletkezett rezgések miatt. Hasonló a helyzet Tarpán, Jándon és Vásárosnamény-Gergelyiugornyán is. A lakók arra számítottak, hogy az önkormányzati választások miatti kampányban majd intézkednek problémájuk megoldásáról, de eddig erre nem került sor.

Szintén rosszul jártak azok az alvállalkozók, akik még mindig nem kapták meg az egyházi ingatlanok helyreállításáért járó munkadíjuk teljes összegét az újjáépítő konzorcium egyik fővállalkozójától. Az állam hiába fizetett ki 470 milliót a konzorciumnak, mert az egyik tag, az Isobau Rt. nem hajlandó kiegyenlíteni tartozását az alvállalkozók felé. Az egyik alvállalkozó cég vezetője, Balogh István szerint 35-40 millió kifizetését várják az Isobautól. Miután csak ígéreteket kapnak, a napokban elbontották az állványzatokat is több templomban. A Népszabadságnak az Isobau Rt. vezetője elmondta: hamarosan kifizetik a számlákat.