Demonstrációt tartott a Hivatásos Hajtók és Idomárok Egyesülete az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. székháza előtt csütörtökön. Az egyesület meggondolatlan, pazarló, hozzá nem értő gazdálkodással vádolja a társaság vezetését, és azt követeli, hogy váltsák le a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatóját.

Jónás Lajos, az egyesület képviselője a tüntetésen elmondta:a magyar lóversenyzés fennmaradása érdekében arra kérik az ÁPV Rt. vezetését, hogy Winkler Tamást, a Nemzeti Lóverseny (NL) Kft. ügyvezető igazgatóját azonnal váltsa le és helyére a szakma által javasolt személyt nevezzen ki. Hozzátette: arra is kérik az ÁPV Rt.-t, hogy a szakma jövőjét meghatározó hosszú távú stratégia kialakításánál vegyék figyelembe véleményüket, továbbá a lótulajdonosoknak fizessék ki a négy hónapja elmaradt mintegy 50 millió forint versenydíjakat.

Werner Gábor, az ÁPV Rt. egyedi projektek igazgatóság ügyvezetője a lóversenyeztetők kéréseit tartalmazó petíció átvétele után ígéretet tett a lóversenyeztetés likviditási problémáinak rövid távú megoldására és a versenykörülmények középtávú javítására.

Jónás Lajos az MTI-nek elmondta: a szakma már elkészítette a lóversenyeztetés jövőjét biztosító koncepció tervezetét. E szerint szükség lenne a fogadásszervezés koncesszióba adására, ami garantálná a gazdaságos működést. Utalt arra, hogy az NL Kft. tavaly 1,2 milliárd forint árbevételt ért el, aminek fele saját bevétel, míg 50 százalékát az ÁPV Rt. tulajdonosi kölcsöne tette ki, amit jelzálogként ráterheltek a lóversenypályák ingatlanjaira. Szerinte azért is kívánatos lenne a cég élére új vezető kinevezése, mert a társaság évente mintegy 500 millió forint veszteséget termel. Az általuk kidolgozott koncepció a versenyszervezést és -rendezést a szakma kezébe adná, megoldaná a létesítmények és pályák működtetését. Továbbá új lóverseny-törvény megalkotását is javasolják, amely évtizedekre megoldaná a jelenlegi problémákat. Az egyesület képviselője emlékeztetett arra, hogy a lóverseny fogadásszervezés koncesszióba adásáról, valamint a lóversenyezés finanszírozásáról és fejlesztéséről 1995-ben kormányhatározat született, ám annak végrehajtása a mai napig nem történt meg. Ezután került a magyar lóversenyzés az ÁPV Rt. tulajdonába az NL Kft. égisze alatt.

Az egyre növekvő költségek mellett a tenyésztésben és versenyzésben résztvevők a csőd szélére jutottak, miközben a társaság vezetése meggondolatlan, pazarló, hozzá nem értő gazdálkodásával elszívja az állam által a lóversenyzés életben tartására szánt évi több százmilliós támogatást - fogalmazott Jónás Lajos. A szakma véleménye szerint hibás az az elképzelés, hogy a Kerepesi úti pálya tulajdonjogáért a Kincsem-parkban hoznának létre komplett ügető- és galopp-pályát. Ezzel összefüggésben a francia Bouyges céggel kötöttek szerződést, ami azt is tartalmazza, hogy az értékes Kerepesi úti lóversenypálya ingatlanján egy bevásárlóközpontot épít a cég. A francia társaság a csereüzletért mindössze 2,5 milliárd forintot fizetett, amelyet a szakma rendkívül alacsonynak tart. Ráadásul jelenleg a Kerepesi úti pályán állnak az építkezési munkálatok és a többszörösen meghosszabbított építési engedély 2003 áprilisáig rendelkezik a bevásárlóközpont építésének megkezdéséről.