Egy kilométer autópályát építhet a lottónyertes

1 milliárd 115 milliót vihet haza a hétvégén a telitalálatos ötöslottó-szelvény tulajdonosa. A választási programok szövegeit figyelembe véve az összegből ezer lakótelepi lakás teljes felújítására vagy egy kilométer új autópálya építésére futja. A nyertes több olyan tűzijátékot rendeztethet, mint amilyen augusztus 20-án volt, illetve kis híján ki tudja fizetni a Sorstalanság megfilmesítésének költségeit.

Negyedik hónapja nem volt öttalálatos a lottón. A telitalálatos szelvény tulajdonosa így ezen a héten már 1 milliárd 115 millió forintot kaphat. Ez minden idők második legértékesebb főnyereménye. Az eddigi rekord 1 milliárd 152 millió 54 ezer 123 forint volt, 2001 novemberében. Az öttalálatos elérésének matematikai esélye 1:43 949 268, azaz ennyi különbözőképpen kitöltött szelvénynél garantált a telitalálat. Ennyi szelvény megvásárlása 5,7 milliárd forintba kerülne.

Az idei önkormányzati választások megrendezésére összesen 4 milliárd forintos költségkeretet hagyott jóvá az Oszággyűlés. Ebből 1,5 milliárdot az informatikai rendszerre, 2,5 milliárdot pedig a választásokkal kapcsolatos dologi költségekre fordítottak a szervezők. 800 millió forinba került a választók értesítése és a szavazóhelyiségekben a választás körülményeinek megteremtése. A nyomtatványok, szavazólapok előállítása és a szállítási költségek 600 millió forintot emésztettek fel. A választásokban részt vevő munkatársak tiszteletdíja 560 millió forintot tesz ki. A választási központul szolgáló BM Duna Palota, valamint az OVB és az OVI működési költsége 60 millió forint. A sajtóanyagok, illetve a hazai és nemzetközi hírdetések elhelyezése 200 millió forintba került.

Gy. Németh kampányfőnöke szeptember végén azt mondta az [origo]-nak, hogy a városszerte addig felkerült plakátok négymillió forintba kerültek. A kisebb mértű plakátok mennyiségéről és költségeiről azonban a kampányfőnök nem árult el részleteket.

Schmitt Pál független jelölt azt mondta, hogy adakozásokból gyűjti össze a kampányhoz szükséges összeget. Szeptember végéig 35-40 millió forintnyi adomány gyűlt össze.

Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester kampánystábjának egy tagja az [origo]-nak elmondta: a kampányra 60 millió forintot szánnak, aminek nagyobb részét plakátokra költik.

A jelöltek ígéreteik sorolásakor a következő számokat emlegették: Schmitt Pál 3 milliárd forintért adna minden fővárosinak Budapest kártyát, amely különböző kedvezményre jogosítaná a város lakóit.A kártya bevezetése az ellenfél MSZP számításai szerint 14-16 milliárd forintba kerülne.

A köztisztaságról szóló vitákban Demszky Gábor azt mondta, hogy Budapest 2002-ben 5 milliárd forintot fordított a takarításokra. A panelprogram keretében 30 milliárd forintot ígért a jelenlegi főpolgármester harmincezer lakótelepi lakás felújítására, a felmérések szerint ugyanis egy panellakás teljes körű felújítása, korszerűsítése egymillió forintba is kerülhet. Demszky az idén 350 millió forinttal járul hozzá a posztos rendőri szolgálat bővítéséhez.

A gazdasági és közlekedési miniszter október elején jelentette be, hogy az SZDSZ ebben a kormányzati ciklusban 800 kilométernyi új autópálya-szakaszt építene. A sztrádák tervezett költsége kilométerenként 1,2-1,8 milliárd forint.

A kulturális miniszter minden idők legnagyobb állami pénzjutalmát adta az újfehértói aranypénzeket megtaláló családnak október elején: tízmillió forintot kaptak jutalmul a kertből előásott, százmillió forint értékű lelet beszolgáltatásáért.

A Malévnál a sorozatos bombafenyegetések miatt közölték októberben, hogy egy Boeing 737-es gép visszafordítása a magyar légtérből 3-4 millió forintba kerül. A légitársaságnak összesen négy repülőt kellett visszafordítania a hónap folyamán.

Az október 23-i ünnepségekre 200 millió forintot költ a kormány az idén. Tavaly is közel ugyanennyiért, 198 millió forintért rendezték a megemlékezéseket.

Az augusztus 20-ai állami ünnepségekre a kabinet országosan 495 millió forintot fordított, ennek csaknem felét tűzijátékokra. Elton John viszont a tervekkel ellentétben nem énekelt 20-án Budapesten, mert a világsztár által kért 100 millió forintos fellépési díj túl magasnak bizonyult.

6,7 milliárd forint kárt okozott a megáradt Duna az országban. Magántulajdonú ingatlanokban 261 millió forint kár keletkezett - derült ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság augusztusi összesítéséből. Az épületek helyreállítási költsége ennél jóval több, 517 millió forintba kerül majd. Az utakban több mint 2 milliárdos kár keletkezett.

Több mint egymilliárd forintra becsülik a Nobel-díjjal kitüntetett Kertész Imre Sorstalanság című regényének megfilmesítési költségét. A gyártási jogokat birtokló cég szerint ez külföldi mércével átlagos árnak számít, a magyar filmek költségvetéséhez képest drága lenne.

A nyertes  a főnyereményt  készpénzben nem veheti föl, 2 millió forint felett ugyanis a Szerencsejáték Rt. csak bankszámlára utalja át a pénzt. Ha külföldi állampolgár nyerné az összeget, ő is csak magyarországi bankba kérheti az átutalást. A nyertes a sorsolás napjától számított 90 napig jelentkezhet a nyereményért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK