Változatlan felállásban működik tovább a főváros vezetése. Demszky Gábor a közvélemény-kutatási eredményektől elmaradva, de jelentősen előnnyel győzött a főpolgármester-választáson. A közgyűlésben továbbra is MSZP-SZDSZ koalíció várható, az MSZP nem érte el az abszolút többséget.

Forrás: MTI

Több mint 99 százalékos feldolgozottság mellett 46,67 százalékkal vezet Demszky Gábor, az SZDSZ jelöltje. Ez elmarad az előrejelzésektől, amelyek 60 százalékot jósoltak Demszkynek. Második Schmitt Pál független, jobboldal által támogatott jelölt 35,84 százalékkal. Gy. Németh Erzsébet szocialista jelölt a várakozásoknak megfelelően elmaradva, 13,18 százalékkal áll a harmadik helyen.

A többiek jelentősen leszakadtak a dobogósoktól. Csurka István, a MIÉP jelöltje 3,28 százalékkal a negyedik. Őt követi Droppa György, a Centrum jelöltje 0,59 százalékkal. Utolsó a Munkáspárt jelöltje, Karacs Lajosné 0,44 százalékkal.

A fővárosi közgyűlés 66 tagú. 24 mandátum lesz az MSZP-é, 21 a Fidesz-MDF-MKDSZ-é, 16 az SZDSZ-é és 5 a MIÉP-é. Ez eltér a közvélemény-kutatási eredményektől, amelyek szerint az MSZP akár abszolút többséghez is juthat.

A legfrissebb adatok alapján tehát ismét MSZP-SZDSZ koalíciós együttműködéssel irányítja majd a várost Demszky Gábor.