Szerény MSZP-előny Fejérben

A 40 tagú Fejér megyei közgyűlésben 18 szocialista képviselő ülhet, és ezzel a legnagyobb frakciót alakíthatja meg.

A közgyűlésben a 18 szocialista képviselő mellett 17 Fidesz-MDF jelölt foglalhat helyet. Három helyre futott be a Fejér Megyei Településekért Egyesület, valamint kettőre a Polgármesterek Fejér Megyéért szervezet.

A négy évvel ezelőtti választáson a polgári oldal szerepelt jobban, akkor az MSZP csak 14 mandátumot szerzet, igaz, az SZDSZ is kapott kettőt, míg a Fidesz, az MDF és az MKDSZ 17 mandátummal képviselhette magát az alakuló közgyűlésben. Akkor a Munkáspárt is bejutott két képviselővel, a MIÉP egyet szerzett, a polgármesterek szövetsége négy mandátumhoz jutott.

Székesfeherváron ismét győzni tudott a szocialista polgármester, Warvasovszky Tihamér, aki országgyűlési képviselő is.

Dunaújvárosban is MSZP-s jelölt győzött, Kálmán András (48,16%) személyében. Kálmán előtt egy másik szocialista, Kovács Pál volt a polgármester, de Kovács nem indult újra posztjáért.

Bicskén nagyon szoros küzdelemben, mindössze 43 szavazattal győzött Szántó János MSZP-s jelölt. Mögötte épp csak lemaradva Kelemen András, az Összefogás a Városért 2002 Egyesület jelöltje végzett a második helyen. A város eddigi polgármestere, a függetlenként hatalomra jutott Szebényi Zsolt nem indult újra.

Móron ismét Schmidt Ferencet (55%) választották polgármesternek, csak míg négy éve függetlenként, most viszont szocialista jelöltént győzött.

Sárbogárdon Juhász János (55,25%) szocialista jelölt győzött. Az eddigi polgármester, a korábban függetlenként most pedig fideszesként induló Varnyu Péter a második helyen végzett.