Négymillió ember ügyeit intézheti független polgármester az országban. A pártok közül az MSZP rendelkezik a legnagyobb befolyással: 3,6 millió ember polgármesterét adja a kormánypárt. A Fidesz polgármesterei 1,5 millió embert képviselnek.

Az országban több a független, mint a pártok által támogatott polgármester. Összesen ugyanis 2747 települést (döntően 10 ezer főnél kisebb települést) irányítanak pártokhoz, civil szervezetekhez intézményesen nem kötődő politikusok. A függetlenek által irányított településeken összesen 4 045 831 ember él.

A pártok közül az MSZP szerezte meg a legtöbb polgármesteri széket. A szocialisták 163 polgármestere 3 623 900 ember ügyeit intézheti országszerte. Emellett 13 olyan polgármestert is választottak, akiket bár nem az MSZP indított, de a szocialisták is támogatták. Ők 438 892 embert képviselnek.

A Fidesz (és a Fidelitas) 121 polgármesteri széket szerzett, de döntően jóval kisebb lélekszámú településeket irányíthatnak fideszes politikusok, ugyanis több mint kétmillió fővel kevesebb ember, mindössze 1 501 736 lakos ügyeit intézik a Fidesz polgármesterei. A Fidesz saját jelöltjei mellett mindössze két győztes körzetben támogatta más párt vagy szervezet polgármesterjelöltjét. A két megválasztott polgármester összesen 19390 lakost képvisel.

A két kisebb parlamenti párt, az SZDSZ és az MDF a legtöbb esetben szövetségese jelötljeit támogatta, (a szabad demokraták az MSZP, az MDF a Fidesz politikusait). Saját embereik sokkal kevesebb településen tudtak győzni, mint a közösen állított polgármesterjelöltek.

Az SZDSZ-nek 25 településen lesz saját polgármestere ( a főpolgármestert nem számítva), így a szabad demokraták 221 858 ember ügyeit intézhetik. Lényegesen több, 52 olyan polgármesterjelölt nyert, akiket az SZDSZ is támogatott, de nem a párt tagjai. Ők 2 125 454 embert képviselnek országszerte.

Az MDF 11 polgármesterrel rendelkezik, főként kistelepüléseken: mindössze 31 253 választót képviselnek a fórum polgármesterei. Más pártokkal - legtöbbször a Fidesszel vagy az MKDSZ-szel - közös jelöltként azonban ennél lényegesen több, 58 polgármestert ad a párt. Így már közvetve 1 145 684 ember városvezetői az MDF-hez közeli politikusok.