Köztudottan nem roma származású jelöltek nyerték a kisebbségi választást Jászladányban, ahol így kiesett az önkormányzatból az alapítványi iskola ellen szót emelő összes cigány politikus. Befutott az iskola ügyében elkötelezett polgármester felesége is, aki így cigány politikus lett, holott származása feltehetőleg nem kötödik ehhez a kisebbséghez. Közben a bíróság jogszerűnek találta az önkormányzat korábbi döntését az alapítványi iskola létrehozásáról.

A cigány kisebbségi választásokat nem cigányok nyerték Jászladányban. A község korábbi kisebbségi önkormányzat tagja az [origo]-nak elmondta: a nem kisebbségi jelöltek így akarják megakadályozni azt, hogy a kisebbségi önkormányzat beleszóljon a település politikájába és az iskola vezetésébe. A kisebbségi önkormányzati választásokon a legtöbb szavazatot a helyi polgármester felesége kapta, aki köztudottan nem roma származású.

A kisebbségi választások erdménye felzaklatta a helyi romákat, akik a volt roma politikus lakása előtt gyülekeztek. Kállai László az [origo]-nak elmondta: nem még nem tudják mit csináljanak.

Mint ismeretes, a megyei közigazgatási hivatal közvetlenül a tanév kezdete előtt visszavonta a helyi alapítványi iskola működési engedélyét, amelyet a nagyközség jegyzője már hónapokkal korábban kiadott. A visszavonás okaként az jelölték meg, hogy az alapítványi iskola elhelyezéséről elmaradt az egyeztetés a helyi cigány kisebbségi önkormányzattal. Az alapítványi iskola ellen a cigány kisebbségi önkormányzat emelt szót, és azt kifogásolta, hogy a roma gyerekek szüleinek nagyobb része nem tudja megfizetni a 3000 forintos havi tandíjat, így a fizetős iskolából kirekesztett gyerekeik további hátrányba kerülnek Jászladányban.