Varsói értékelések szerint egy lengyel magándetektívnek köszönhető, hogy vasárnap sikerült elfogni Budapesten az egyik legveszedelmesebb lengyel bűnözőt, Krzysztof Jedrzejczakot. Az alvilágban Jedrzejnek nevezett bűnöző már hosszabb ideje tartózkodott Magyarországon, ahol kamionrablásra készült.

Hétfőn Varsóban sajtóértekezletet rendeztek a rendőr-főkapitányságon, amelyen Krzysztof Janik belügyminiszter, Adam Rapacki főkapitány-helyettes és Krzysztof Rutkowski magándetektív számolt be az egyik legveszedelmesebb lengyel bűnöző budapesti elfogásáról. A nemzetközi elfogatóparanccsal keresett Krzysztof  Jedrzejczakot a lengyel és a magyar rendőrség, illetve Rutkowski magánügynöksége közötti együttműködésnek köszönhetően sikerült elfogni vasárnap a Széchenyi fürdő mellett.

A 37 éves Jedrzejczak szerepel a legveszedelmesebb lengyel bűnözők rendőrségi "toplistáján". A hírhedt lódzi maffia, a "lódzi polip" fegyveres szárnyához tartozott, egyebek között két rivális bandavezér meggyilkolásának megrendelésével, emberrablásokkal, adó- és áfa-csalással, zsarolással vádolják. Idén májusban vakmerő módon megszökött a tárgyalás szünetében a lódzi bíróság épületéből. A lódzi maffia perében - távollétében - 10 évi szabadságvesztésre és 200 ezer zloty (kb. 12 millió forint) pénzbüntetésre ítélték.

A lengyel gengszter hosszabb ideje tartózkodott Magyarországon, ahol újabb bűncselekményeket, kamionok elleni rablótámadásokat készített elő. Az elfogás részleteiről az illetékesek egyelőre nem akartak nyilatkozni. Annyit közöltek, Jedrzejczak elfogása a két rendőrség és Rutkowski ügynöksége szoros együttműködésének, tevékenységük összehangolásának volt köszönhető. A bűnöző budapesti tartózkodásáról a magándetektív értesítette a rendőrséget, amely Jedrzejczakot egy hét óta figyelte. A magyar rendőrség várhatóan kedden dönt a bűnöző ideiglenes letartóztatásáról és kiadatásáról.

Rutkowski október elején egy másik látványos akciójával diplomáciai botrányt kavart: a csehországi Cesky Tesínben embereivel önkényesen elfogott és Lengyelországba szállított egy gyilkossággal vádolt lengyel állampolgárt. A cseh külügyminisztérium élesen tiltakozott, a nemzetközi szokásjog és a cseh törvények megsértésének minősítette az akciót. A lengyel külügyminisztérium kénytelen volt bocsánatot kérni. Rutkowski ellen, aki a szejm képviselője, parlamenti vizsgálat indult, diplomata-útlevelét, amelyet a csehországi bevetéshez felhasznált, bevonták. Ezúttal a jelek szerint sikerült tiszteletben tartani a nemzetközi jogi normákat. A közreműködésért Rutkowski köszönetben részesült, és emlékplakettet is kapott a lengyel rendőrségtől, amely elismerte, hogy segítsége nélkül még sokáig kellett volna keresni a bűnözőt.

Jedrzejczak már a negyedik lengyel gengszter egy év leforgása alatt, akit külföldön kerítettek kézre. A másik hírhedt lengyelországi bűnbanda, a pruszkówi maffia három vezetőjét is a határokon kívül, Spanyolországban, Bulgáriában, illetve Mexikóban vették őrizetbe.