Lányi Zsolt örmény kisebbségi képviselő lett

Örmény kisebbségi képviselővé választották Lányi Zsolt egykori kisgazda politikust. A Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Hivatal (NEKH) elnöke többek között az ő példáján keresztül mutatott rá, hogy játsszák ki a kisebbségek jogairól szóló törvény kisebbségi önkormányzatokra vonatkozó részeit az "álkisebbségiek".

Az Országos Örmény Önkormányzattól érkezett jelzések alapján kiderült, hogy örmény színekben indította jelöltjeit egy MIÉP-közeli társaság Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület néven, amelyben Lányi Zsolt mellett az MTI volt elnökét, Alexa Károlyt is képviselővé válaszották az V. kerületben. Az Erdélyi Örmény Gyökerek jelöltjei taroltak Budapest kerületeiben: volt olyan jelöltjük, amely közel 2 ezer szavazatot szerzett az egyik kerületben. Az autentikus örmény kisebbség tagjai korábban tiltakoztak, hogy olyanok indulnak örményként, akik valójában nem azok.

A visszaélések miatt a NEKH elnöke és a kisebbségi ombudsmanon kívül már az Országos Választási Bizottság elnöke, Ficzere Lajos is felvetette a jogszabály megváltoztatását, hogy csak azok lehessenek képviselők, akik valóban az adott kisebbséghez tartoznak.

A kilencvenes elején a törvényalkotót a pozitív diszkrimináció vezérelte, amikor a kisebbségi képviselők a nem kisebbségiekhez képest kevesebb szavazattal is bejuthatnak az önkormányzati testületekbe a jogszabály szerint. Akkor nem gondoltak arra, hogy később (2002-ben) visszaélnek ezzel. Szoros választási eredmény esetén a képviselőtestületbe bejutott "álkisebbségi jelölt" komolyan befolyásolhatja a helyi erőviszonyokat.

Nincs kidolgozva annak metódusa, hogy a választóbizottság hogyan kezeli a kisebbségi szavazólapokat: volt, ahol automatikusan, szó nélkül átnyújtották a többi ívvel együtt a szavazóknak, voltn ahol figyelmeztettéik a választót, hogy nem kötelező a kitöltése, és volt, ahol megkérdeztéik, hogy kíván-e kisebbségiekre voksolni. Így sok olyan választópolgár annak tudatában tölti ki az ívet, hogy ide is "ikszelni" kell valamit. Ezért fordulhat elő, hogy egy kisebbségi jelöltre az adott kisebbség lélekszámánál több szavazat érkezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK