Három havi végkielégítés a polgármestereknek

Az önkormányzati választások után nincs többhetes átmeneti idő: a polgármester megbízatása megszűnik új polgármester megválasztása esetén. Ebben az esetben háromhavi végkielégítés jár a leköszönő városvezetőknek, amelyet az új képviselőtestület megduplázhat.

Az országgyűlési választásokkal ellentétben az önkormányzati választásoknál a közgyűlés megbízatása azonnal megszűnik, a polgármester mandátuma pedig az új polgármester megválasztásával ér véget. Így tehát nincs egyhónapos átmeneti idő, mint a parlamenti választásoknál, ahol az új parlament megalakulásáig még a régi kormány kormányoz. A képviselő-testületek tagjai az alakuló ülésen teszik le az esküjüket, amelytől kezdve gyakorolhatják képviselői jogaikat.

Három hónapi illetményüknek megfelelő végkielégítés jár azoknak a polgármestereknek, akiket nem választottak újra, és nem országgyűlési képviselők. Az új képviselő-testület további három hónapi járandóságot szavazhat meg a búcsúzó polgármesternek.

A megyei jogú városok közül Szombathelyen Szabó Gábort váltották le, Miskolcon Kobold Tamást, Szegeden Bartha Lászlótól vettek búcsút, Szolnokon Szalay Ferenctől, Sopronban pedig Gimesi Szabolcstól. A fővárosi kerületek élén nagyobb volt a fluktuáció: a II. kerületben Bencze B. György távozik posztjáról, az V. kerületben Karsai Károly, a VI. kerületben Farkas György, VII. kerületben Szabó Zoltán nem indult újra, X. kerületben György István kapott ki ellenfelétől, XI. kerületben Juhos Katalint váltották le, XIV. kerületben Kutalikné Kardos Zsuzsa maradt le az első helyről, a XVII. kerületben Dévánszkiné Molnár Katalin helyére kerül új polgármester, a XIX. kerületben Tímár Bélának nem szavaztak bizalmat, és végül a XXII. kerületben pedig Szabolcs Attilának.