A hosszú bájtok éjszakájával kapcsolatos APEH-vizsgálat a végéhez közeledik. Továbbra sem találtak azonban bizonyítékot arra, hogy Simicska Lajos APEH-elnöksége idején, 1998-ban Fidesz-közeli cégekkel kapcsolatos adatokat töröltek volna ki az adóhivatal számítógépes nyilvántartásából. A Fidesz-frakció erre hivatkozva kijelentette, hogy nem vesz részt az APEH-es vizsgálóbizottságban.

Egyelőre nem találtak bizonyítékokat arra, ami alátámasztaná azt a gyanút, hogy az APEH adatállományából adatokat törtöltek, vagy megváltoztattak volna a "hosszú bájtok éjszakáján", 1998-ban, Simicska Lajos elnöksége alatt - közölte Király László György, az APEH elnöke.

A szakvéleményt készítő külső szakértői cég az utolsó simításokat végzi a munkán. Az ellenzőrzés során a Fidesz-közelinek nevezett cégeket is részletes vizsgálat alá vették. Ezenkívül más keresztirányú vizsgálatot is végeztek, de eddig ezek sem támasztották alá azt a gyanút, hogy adatokat töröltek volna az adóhatóság számítógépes rendszeréből - mondta az APEH elnöke.

Ha október 31-éig feláll az SZDSZ által kezdeményezett országgyűlési vizsgálóbizottság, amely többek között ezt a kérdést is tárgyalja, az APEH átadja a testületnek a vizsgálati anyagot. Amennyiben a bizottság nem áll fel - az ellenzék egyelőre nem akar részt venni a munkában -, akkor november elején az eredményekről részletesen tájékoztatja az APEH a közvéleményt - mondta Király László György.

A Fidesz-frakció nem delegál tagokat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal működése és felügyelete során felmerült aggályok kivizsgálására irányuló parlamenti vizsgálóbizottságba - derül ki a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának közleményéből.

Korábban azonban az APEH rendszerében a "hosszú bájtok éjszakájának" nyomait keresve olyan információk derültek ki, miszerint egy volt elnöki tanácsadó kódjával több mint száz adózó, köztük politikusok és újságírók adatait kérdezték le az adóhatóság számítógépes rendszeréből 1999-ben, Simicska Lajos elnökségének idején. Az adatok egyrésze államtitok volt, amelyekhez a Defend Kft. juthatott hozzá. Simicskát a Fidesz 1998-as kormányra kerülése után nevezték ki az adóhatóság élére.