Az EU-tól kérnek segítséget az olasz vadászok ellen

Az elmúlt két évben összesen 400 ezer védett madarat pusztítottak el az olasz orvvadászok Magyarországon és a szomszédos országokban. Hiába vannak jogszabályok és szervezetek ennek megakadályozására, az utóbbi években elszaporodott a védett madarak kilövése. A Környezetvédelmi Minisztérium az Európa Unió segítségét kéri az olasz orvvadászok elleni fellépéshez.

Olasz vadászok által elpusztított védett madarakból az elmúlt két évben összesen 400 ezret foglaltak le a kelet-közép-európai országok határállomásain, de feltehetően ennél jóval több védett madarat pusztítottak el az olasz orvvadászok Magyarországon és a szomszédos országokban. Hiába vannak jogszabályok és szervezetek ennek megakadályozására, az utóbbi években elszaporodott a védett madarak kilövése - mondta Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója. Az elmúlt években tapasztalt madárkilövésekről a Környezetvédelmi Minisztérium levélben számol be az Európa Uniónak, és kérik az EU segítségét, hogy lépjen fel az uniós tag Olaszország orvvadászai ellen - mondta az [origo]-nak Rodics Katalin, a minisztérium főosztályvezető-helyettese.

A védett madarak védelmében is fellép a WWF regionális programja, melynek Budapesten alapították legújabb központját. A TRAFFIC öt EU-tagjelölt országban (Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában) fogja segíteni a hatóságok munkáját a védett növény- és állatfajok kereskedelmében és szabályozásában. A már 25 éve működő program közép-kelet-európai bevezetéséhez az osztrák környezetvédelmi minisztérium is nyújtott anyagi segítséget.

Caroline Raymakers, a TRAFFIC Európa igazgatóhelyettese elmondta, hogy a térségben a védett madarak kereskedelmén túl a kaviárcsempészet jelenti a fő gondot. Egyes kaviárok értéke ugyanis az aranyéval vetekedik, ezért az illegális beszerzésére, továbbítására specializálódott maffia jelent meg ezen a területen. A Kaszpi- és a Fekete-tenger környéki országok már megpróbálnak fellépni az illegális kereskedelem ellen, de Magyarország, mint tranzitország, is tud segíteni az illegális szállítmányok elfogásában, a kereskedelmi forgalomba kerülésének megakadályozásában. Emellett hamarosan megindul Magyarországon is az itt tenyésztett halak kaviárkereskedelme - mondta Rodics Katalin, a KVM főosztályvezető-helyettese.

A TRAFFIC programnak nemcsak az állatok, hanem a védett növények kereskedelmében is lesz szerepe Magyarországon, ugyanis hatalmas mennyiségben tűnnek el bizonyos területekről a ciklámenek és a hóvirágok, majd kötnek ki holland kertészetekben. Emellett példaként említették az orchideának egyik különleges fajtáját, melyet teljesen kiirtottak a Keszthelyi-hegységben.