Enyhül a drogtörvény

A kormány a Büntető törvénykönyv átfogó módosításáról tárgyalt keddi ülésén. A döntés értelmében a bírák nagyobb szabadságot kapnak a büntetési tételek kiszabásában. A drogtörvény módosításával pedig visszaállítják az 1998-as állapotokat.

Bárándy Péter igazságügyi miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón ismertette a tárca elképzeléseit. Eszerint a jövőben ismét szabadon alkalmazhatják a bírák a büntetési tételeket. Eddig a meghatározott büntetési tétel középértékéből kellett kiindulni, ezt lehetett enyhítő körülmény esetén enyhíteni, súlyosbító körülmény esetén pedig a felső büntetési tétel felé elmozdulni. A jövőben ezzel szemben a bírák az adott kereteken belül bármekkora büntetést kiszabhatnak. "A bírók ezzel visszakapják szabadságukat" - állította Bárándy. A javaslattal a kormányülésen részt vevő Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Polt Péter legfőbb ügyész is egyetértett.

A szeptember 11-i amerikai terrorcselekmények hatására bekerül a btk-ba egy rész, mely az önpusztító terrorcselekmények ellen lép fel - ismertette a miniszter.

Módosul a drogtörvény is. Továbbra is a legsúlyosabban büntetendő bűncselekmények közé tartozik a droggal való kereskedés, a csempészés és a termelés. Visszaállítják azonban az 1998-as állapotokat atekintetben, hogy a fogyasztóknak ismét lehetőségük lesz az elterelést választani. Vagyis büntetés helyett választható a kényszergyógykezelés. A drogtörvényt az Orbán-kormány szigorította. Módosításuk értelmében csak a függők esetében volt lehetőség a gyógykezelésre. Bárándy szerint módosításuk nem jelent enyhítést a drogpolitikában, csak célszerűbbé teszi a törvényt.

Polt Péter két apróbb módosítással nem értett egyet, ezekről azonban nem mondott a miniszter konkrétumokat.