A tavalyinál is kevesebb jut a hajléktalanoknak

Csütörtökön egyeztetnek a hajléktalanellátó szervezetek és a szociális minisztérium munkatársai a téli ellátásról és a szervezeteknek kiutalható pályázati pénzekről. A hajléktalanellátók szerint idén is előfordulhat az, hogy csak a hideg beállta után kapják meg a támogatást, de más problémák is felmerültek, például a Menhely Alapítvány krízisautójára a tavalyinál közel egymillióval kevesebb pénzt szán a minisztérium.

"A minisztérium ígérete szerint november 15-ig megkapják a támogatást a hajléktalanellátó szervezetek, azonban - a tavalyi helyzetből kiindulva - ebben nem vagyunk biztosak" - mondta az [origo]-nak a Menhely Alapítvány munkatársa, Gurály Zoltán. A pályázatok útján elnyert támogatást a hajléktalanellátásban részt vevők ugyanis tavaly december elején kapták meg, miközben a hideg már jóval korábban beállt. Ezenkívül más problémák is felmerültek, például a Menhely Alapítvány krízisautójára a tavalyinál 900 ezer forinttal kevesebb pénzt szán az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium, miközben a kocsival a várost járó szociális munkások bérét emelni kellett - mondta Gurály Zoltán. A minisztérium indoklásában az áll, hogy soknak tartják a diplomás szociális munkások bruttó 120 ezer forintos fizetését.

A téli hajléktalanellátásról csütörtökön egyeztetnek a hajléktalanellátó szervezetek és a minisztérium munkatársai, és meghívták a megbeszélésre a Fővárosi Önkormányzat képviselőit is. A hajléktalanellátást a fővárosnak kötelező biztosítani, az ellátásban részt vevő szervezetek az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumhoz az úgynevezett váratlan kiadások fedezésére pályázhatnak, de ide tartozik például a krízisautó üzemeltetése is. A minisztériumnak idén 70 millió forintos kerete van a téli krízishelyzetre, erre az összegre idén 90 pályázat érkezett - mondta az [origo]-nak az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium hajléktalanügyi referense, Ghyczy Gellért, aki azt is hozzátette: a pénz kiosztása azért késhet, mert aránylag későn, augusztus 31-én van a pályázatok beadási határideje, de ez jövőre valószínűleg változni fog, idén pedig gyorsított eljárást alkalmaznak.

A hajléktalanellátást is érinteni fogja a szociális törvény és annak végrehajtási rendeletének módosítása. A jelenlegi törvény ugyanis olyan követelményeket támaszt, amelyeket nem tudnak teljesíteni a hajléktalanok ellátásában részt vevő szervezetek. Várhatóan kikerül majd a szabályzatból, hogy az éjjeli menedékhelyeknek kötelező az ágynemű biztosítása, mert szinte lehetetlen minden este az összes otthontalannak tiszta ágyneműt adni - mondta Ghyczy Gellért. A módosítással megengednék az emeletes ágyak használatát is, így bővítenék a férőhelyek számát. Egyelőre nem tudni, hogy a módosítások a tél beállta előtt bekerülnek-e a törvénybe, vagy idén még a régi szabályok lesznek érvényesek.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

KAPCSOLÓDÓ CIKK