Elkészült az ország bűnügyi térképe a Belügyminisztériumban. Ebből kiderül, hogy Budapest belvárosa, a budai agglomeráció és a Balaton partján fekvő települések a leginkább fertőzöttek bűnözés szempontjából.

A napokban készült el a Belügyminisztériumban az ország belügyi térképe, melyet a kormányváltás után kezdtek el rajzolni - írja a Népszabadság. A legtöbb vagyon elleni bűncselekmény a Dunántúlon van, a keleti megyékben az országos átlaghoz képest több a verekedés és a garázdaság.

Hegedűs András, a tárca bűnmegelőzési helyettes államtitkára szerint azért fontos a térkép elkészítése, hogy pontosan követhető legyen, hogy mely településeken mikor, milyen bűncselekmények történnek. A bűnelkövetőkkel szembeni hatásos védekezéshez fontos, hogy tudják a rendőrök, hol mikor szükséges járőrözni.

Magyarországon eddig nem készült ilyen részletes bűnügyi helyzetfelmérés. Az országos térképet az egységes rendőrségi-ügyészségi statisztika alapján készítették. Ez megmutatja, az egyes bűncselekményfajták területi megoszlását is. Ebből kiderül, hogy a vagyon elleni bűncselekmények döntő részét a fővárosban, Pest, Somogy, Szolnok, Tolna és Zala megyében követik el, viszont alacsony a betörések száma a keleti megyékben. A magyarázat kézenfekvő: a nyugati megyékből van mit ellopni. Azt viszont a szakemberek sem tudták megmondani a Népszabadságnak, miért lényegesen alacsonyabb a betörések száma Vas megyében, mint a szomszédos Zalában.