Pénteken egyeztetett először a fővárosi MSZP és SZDSZ frakció. Eddigi megállapodásuk értelmében mandátumarányosan töltik be a bizottsági helyeket, és az MSZP is ennek megfelelő szerepet kap a városvezetésben. Eszerint több főpolgármester-helyettesi posztot kapnak a szocialisták. Személyi kérdésekről azonban csak a jövő héten döntenek.

A koalíciós egyeztetést követően Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője elmondta: elsősorban a programok egyeztetése történt meg pénteken.

Az MSZP három új bizottság felállítását, és két régi megszüntetését javasolja. A három új bizottság közül az egyik az EU-ügyekkel és a regionális kapcsolatokkal, a másik a civil szervezetekkel és a társadalmi kapcsolatokkal foglalkozna. Bizottsági szintre emelnék az eddig albizottságként működő ifjúsági és sport bizottságot is. Megszüntetnék viszont a koordinációs bizottságot, a turisztikai bizottságot pedig összevonnák a kereskedelmivel.

Megállapodtak a felek abban, hogy mandátumarányosan osztják ki a bizottsági helyeket. Ez a városvezetésre is vonatkozik, így elképzelhető - ismertette Bőhm András, az SZDSZ frakcióvezetője -, hogy az eddigi négy helyett öt főpolgármester-helyettes legyen. A mandátumarányos elosztásról a jövő héten egyeztetnek az ellenzékkel. Konkrét személyi kérdésekről még nem volt szó a pénteki megbeszélésen. Gy. Németh elzárkózott attól a kérdéstől, milyen posztot töltene be tervei szerint a városvezetésben.

Bőhm elmondta: az elképzeléseik szerint a jövőben együtt tárgyalják meg a kormánnyal a költségvetés fővárossal kapcsolatos részeit. Pozitívumnak minősítette azt is, hogy a kerületek nagy része baloldali vezetésű lett, így reményeik szerint hatékonyabban együtt tudnak működni.

A tárgyalások szombaton szakértői szinten folytatódnak. Mindkét frakció szerint a november 4-re megszülethet a koalíciós megállapodás.