Várhatóan hónapokon belül a magyar Büntető törvénykönyv részévé válik a gyűlöletbeszéd szankcionálása. Az igazságügyi tárca arra vár, hogy az Európai Unió tanácsa elfogadja az ezzel foglalkozó keretszabályt.

Minderről Bárándy Péter igazságügy-miniszter beszélt vasárnap azzal összefüggésben, hogy Jánosi György, az MSZP országos választmányának elnöke a testület ülését követő szombati sajtótájékoztatón elmondta, a választmány az október 23-án történtek kapcsán javasolja a kormánynak, fontolja meg, hogy a Büntető törvénykönyv módosításával büntethetővé váljon az uszítás, gyűlöletkeltés.

"Elég nehéz dolga van a tanácsnak az úgynevezett gyűlöletbeszédre vonatkozó keretszabályozás megalkotásakor, de a tervezet már elkészült és várhatóan jövő év első felében sor kerülhet a végleges szöveg elfogadására" - mondta Bárándy Péter. Hozzátette: a nemzetközi szabályozáshoz illeszkedve készíti majd el a maga javaslatát az igazügyi tárca a gyűlöletbeszédnek a Büntető törvénykönyvbe történő szankcionálását illetően.