Idén kevesebb szálló várja a hajléktalanokat

1995-96 óta nem létesülnek új hajléktalanszállók, pedig az utóbbi években is számos otthontalan szorult ki a szállókból a téli hidegben. A szállóknak jelenleg 4 négyzetméteres területet kell biztosítaniuk a hajléktalanoknak, a minisztérium ezzel azt szeretné elérni, hogy ne legyen zsúfoltság. A hajléktalanellátók szerint azonban nem csak azt kellene megszabni, hogy mekkora terület jut egy főre, hanem több kisebb befogadóképességű szállóra lenne szükség, ahol maximum 20-30 főt szállásolnak el.

1995-96 óta lassan csökken a hajléktalanszállók száma Budapesten, ritkán megnyit egy-egy szálló, de legalább ugyanannyi be is zár - mondta az [origo]-nak Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány munkatársa. A szállók száma csökken, pedig a már meglévők sem tudják befogadni a téli éjszakákra azokat, akinek nincs hova menniük - mondta Gurály. Idén 60 fővel kevesebb otthontalant tudnak fogadni az intézmények, mert támogatás hiányában nem tud kinyitni az egyik szálló, hasonló sors várna néhány másik szállóra is, de ezek valószínűleg mégis megnyitnak majd.

A téli hidegben már jóval a délután 6 órai nyitás előtt sorban állnak a hajléktalanok, és általában a nyitás után 20 perccel megtelnek a szállók. Jelentős azoknak a száma is, akik be sem állnak a sorba, mert látják, hogy nem jutnak be, de azok is sokan vannak, akik nem mernek a zsúfolt szállóban éjszakázni, félnek a lopástól, bántalmazástól - mondta. Az utcákon éjszakázókat keresik fel az úgynevezett kríziskocsik, vagy teajáratok. A Máltai Szeretetszolgálat idén november 15-én indítja első teajáratát.

A tartós hidegben korábban felvetődött a templomok, önkormányzati épületek, aluljárók ideiglenes megnyitása a hajléktalanok előtt, de a tulajdonosok ezt nem támogatták - mondta az [origo]-nak az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium hajléktalanügyi referense, Ghyczy Gellért, aki azt is hozzátette: nem tudnának ezekben az épületekben megfelelő körülményeket biztosítani azért sem, mert nincs elég mellékhelyiség. A minisztérium szerint inkább a nappali melegedőket kellene éjszaka is megnyitni, ha tartósan mínusz 5 fok alatt marad a hőmérséklet.

A szállóknak jelenleg 4 négyzetméteres területet kell biztosítaniuk a hajléktalanoknak, a minisztérium ezzel azt szeretné elérni, hogy ne legyen zsúfoltság. A Menhely Alapítvány munkatársa szerint azonban nem csak azt kellene megszabni, hogy mekkora terület jut egy főre, hanem a szállások befogadóképességét kéne maximalizálni 20-30 főre, ezzel lehetne javítani a szállók minőségén. Jelenleg szokványosak a 100-150 fős szállók, de olyan is van, ahol 300 embert szállásolnak egy éjszakára - mondta Gurály Zoltán. A minisztérium referense is egyetért abban, hogy nem szerencsések a nagy szállók, ugyanakkor szerinte a hajléktalanellátók érdeke, hogy sok embert tudjanak fogadni, mert az intézményi támogatást eszerint veszik fel. Ghyczy Gellért szerint a szállók minőségét azzal javítják, hogy jogszabályban írták elő, hogy a szállók kötelesek mindenkinek 4 négyzetmétert biztosítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK