MDF: nem fogadható el az alkotmánymódosítás

A Magyar Demokrata Fórum nem tartja elfogadhatónak az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás újabb tervezetét, mert az nem rögzíti az európai uniós csatlakozással összefüggő népszavazás időpontját és a szavazásra bocsátandó kérdéseket sem. Balsai István, a párt frakcióvezetője szerint elfogadhatatlan, hogy az Országgyűlés döntsön a szavazás időpontjáról és a felteendő kérdésekről.

Balsai hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt kifogásolta, hogy a kormány az ellenzék szavazatainak hozzájárulását úgy kéri, hogy nem derül ki, mikor és miről lesz a népszavazás. A frakcióvezető szerint az igazságügy-miniszter által összehívott múlt csütörtöki egyeztetésen Bárándy Péter is egyetértett az MDF és a Fidesz javaslatával, miszerint a csatlakozási szerződés aláírását követő hatodik vasárnap kell megtartani a népszavazást.

Balsai István szerint elfogadhatatlan, hogy az Országgyűlés hozzon határozatot a népszavazás időpontjáról és a népszavazáson felteendő kérdésről, ahogy az a kormány tervezetében szerepel. Az MDF nem támogatja azt sem, hogy a tervezetben olyan módosítások szerepeljenek, amelyek nem kapcsolódnak az EU-csatlakozáshoz.

Font Sándor frakcióvezető-helyettes a sajtótájékoztatón kijelentette: az MDF elfogadhatatlannak tartja, hogy a jelenlegi kormány sikerként könyveli el azt az európai uniós megegyezést, miszerint a magyar mezőgazdaság a tagság elérését követően csak a jelenlegi tagországoknak járó közvetlen agrárkifizetések 25 százalékát kapná, és csak 2013-ra érné el az uniós szintet. Két és fél milliárd euróval kevesebbről döntöttek, ez nem siker, ez kudarc - fogalmazott. Hozzátette: az MDF követeli a mindenkori magyar kormánytól, hogy a saját nemzeti forrásaiból tartsa fenn a jelenlegi támogatás mértékét az évenként szokásos 18-25 százalék növekedéssel mindaddig, amíg Magyarország el nem éri az uniós támogatás mértékét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK