Párizsi hormonnal csalogatják az erzsébetvárosi kutyákat

A Terézvárosban jövőre nyitnak azok az átvevőhelyek, ahol pénzre lehet váltani az utcákon összegyűjtött kutyagumit. A módszer Amszterdamban sikeresen működik. A szomszédos Erzsébetvárosban viszont párizsi mintát követnek, novemberben nyit az első speciális kutyavécé. Az elkerített területen Párizsból importált hormonanyagot locsolnak egy oszlopra, és - a tervek szerint - a kutyák ettől kezdve nem is akarják majd máshol végezni a dolgukat.

A Terézvárosban jövőre megnyitnák azokat a helyeket, ahol kisebb összegekért átvennék a kerület utcáin összegyűjtött kutyapiszkot. Verók István, a VII. kerület frissen megválasztott szocialista-szabad demokrata-Centrum párti polgármestere az [origo]-nak elmondta, hogy a tervek szerint pénzzel fizetnek majd a beszállított kutyapiszokért. A begyűjtők közegészségügyileg megfelelőek lesznek - ígéri a polgármester -, de még nem dolgozták ki pontosan, milyen formában történik majd az ürülék átvétele. Nem egyeztettek még az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal sem. Verók ennek ellenére bízik benne, hogy jövőre megnyithatják a begyűjtőket.

Verók István az önkormányzati választások előtt állt elő az ötlettel, amiről úgy tudja, hogy Amszterdamban régóta sikerrel alkalmazzák. Verók az [origo]-nak akkor azt mondta, hogy az önkormányzat büdzséjét nem terhelnék meg túlságosan a kifizetett összegek. A polgármester várakozásai szerint sokan, várhatóan elsősorban a hajléktalanok, vadásznak majd a kutyapiszokra. Attól nem fél, hogy a hajléktalanok megalázásáról lenne szó, akinek nem tetszene az elfoglaltság, az nem csinálná - tette hozzá.

A VI. kerület polgármestere szerint ennek a módszernek is csak akkor van értelme, ha több kerület együttesen alkalmazza. Verók István már beszélt a VII. kerület új polgármesterével, a szocialista-szabad demokrata Hunvald Györggyel, akit szintén érdekelne a rendszer, így elképzelhető, hogy a két városrész közösen dolgozza ki azt.

Hunvald György elmondta, hogy bár érdekli az amszterdami módszer is, Erzsébetvárosban a gazdik után most a kutyákra akarnak elsősorban hatni. Párizsi mintára kutyaszigeteket alakítanak ki. Novemberben nyílhat az első kis, elkerített terület, közepén faoszloppal, amit Franciaországból hozott speciális hormonanyaggal locsolnak majd le. A kutyák ettől kezdve nem is akarják majd máshol végezni a dolgukat, csak a szigeteken - reméli a polgármester. A módszer Párizsban jól működik - tette hozzá. Egy szigetet 200-300 ezer forintból lehet megépíteni, az első húszra már elkülönítette a pénzt a kerület. A következő években legalább száz hasonlót szeretnének kialakítani.

A notórius piszkítók kiszűrésére a térfigyelő rendszert is használni kívánja Verók István, a legrendetlenebbek pénzbüntetésre számíthatnak a jövőben. Továbbra is zacskókat kell osztani a kutyatulajdonosoknak, és a tisztítógépek számát is növelni kell - mondta a polgármester. A kerület lakói pedig újabbnál újabb ötleteket adnak az utcákat elárasztó mocsok felszámolásához - mondta a polgármester.

KAPCSOLÓDÓ CIKK