Nem tetszik a Big Brother imázs a katonáknak

Szerdán úgy döntött az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága, hogy vizsgálatot indítanak a Mistral-rakétákkal kapcsolatban, amely akár beszerzésük körülményeire is kiterjedhet. A Hovédelmi Minisztérium vizsgálatának jelenlegi állása szerint hajtóműhiba okozhatta az egyik rakéta idő előtti felrobbanását az október 9-i éleslövészeten. A bizottság szerdai ülésén kiderült: a hadvezetés véleménye megoszlik arról: használ-e a hadseregnek, ha a Big Brotherben szerepel.

Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága szerdai ülésén úgy döntött, hogy a testület haditechnikai albizottsága vizsgálani kezdi a Mistral-rakétarendszert. A bizottság tagjai tájékoztatót hallgattak meg a Magyar Honvédség közelmúltban végrehajtott gyakorlatairól, amelyek közül leginkább az október 9-i Mistral-éleslövészet váltott ki vitát. Havril András altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese arról számolt be, hogy a Honvédelmi Minisztériumban még nem fejeződött be az a vizsgálat, amely a legutóbbi Mistral-éleslövészet kapcsán indítottak.

A Drégelypalánkon megtartott gyakorlaton kilőtt három rakéta közül az egyik a cél elérése előtt felrobbant, egy másik kilövése pedig csak másodszorra sikerült. Havril András közölte: a vizsgálat eddigi megállapításai szerint feltehetően hajtóműhiba miatt robbanhatott fel a rakéta a cél megsemmisítése előtt, a kilövés pedig az indítószerkezet tápegységének meghibásodása miatt nem sikerült elsőre.

A tábornok szerint a Mistral-rakétarendszer megfelel azoknak a követelményeknek, amelyek érdekében rendszeresítve lett, a jövőben bekapcsolódhat az integrált légvédelmi rendszerbe. Közölte, eddig összesen 16 rakétát lőtt ki a honvédség, ebből összesen három nem talált célba. Képviselői kérdésre elmondta, hogy 2006-ig nem terveznek újabb rakétavásárlásokat, ám szükség lesz a rakétarendszer úgynevezett idegen-barát felismerő, illetve híradó- és informatikai eszközökkel való felszerelésére.

80-93 százalékos a Mistral találati pontossága

Arról is beszámolt, hogy nemzetközi tapasztalatok szerint 80 és 93 százalék között van a rakéták találati pontossága. Egy másik adat szerint 1999 óta 25 ország 1700 ilyen rakétát lőtt ki, és 93 százalékuk eltalálta a célt.

Simicskó István, a testület fideszes alelnöke és Karsai Péter MDF-es képviselő is úgy vélekedett, hogy mindenképpen ki kell vizsgálni a Mistral-rakétarendszer használatának tapasztalatait és utaltak arra, hogy a Horn-kormány ideje alatt végrehajtott beszerzés során "nem volt minden rendben". Keleti György, a testület MSZP-s elnöke közölte, az albizottság vizsgálata akár a beszerzés megvalósulásának körülményeire is kiterjedhet.

A haditechnikai albizottság először azt fogja megvitatni, hogy képes-e objektív vizsgálatot folytatni a Mistral-ügyben, ugyanis többen úgy vélekedtek a testületben, hogy a haditechnikai szakértők között is lehetnek olyanok, akik pártok vagy különböző fegyverrendszerek elkötelezettjei.

Havril András a Szablya elnevezésű éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlat tapasztalatairól szólva elmondta, hogy az elmúlt egy év során nagyon sokat fejlődött az együttműködés a hadsereg szárazföldi alakulatai és a légierő között.

A közelmúltban megtartott éjszaki lövészet során azonban kiderült, hogy a honvédségnél rendszeresített éjjellátó eszközök nem felelnek meg a mai követelményeknek. Megállapították, hogy a hadsereg az elmúlt évek során elhanyagolta az éjszakai gyakorlatoztatást, ezért erre a jövőben komoly figyelmet szeretnének majd fordítani. Havril András kiemelte, hogy a hadsereg éjjellátó eszközeit fejleszteni kell.

Katonák a Big Brotherben

A testület ülésén felszólaló képviselők közül többen úgy vélekedtek: nem biztos, hogy jó "imázsépítés" a Magyar Honvédségnek az, hogy katonái a tv2 Big Brother című valóságshow-jában több napon keresztül szerepelnek.

Iváncsik Imre, a szaktárca politikai államtitkára közölte, hogy "házon belül" sem egységes a megítélése a hadsereg Big Brotherben való szereplésének. Mint mondta, személy szerint neki sem tetszik ez a fajta szereplés, arról pedig nem tudott tájékoztatást adni, hogy ez pénzbe kerül-e a hadseregnek. Havril András közölte, hogy a szereplésre a Honvéd Vezérkar parancsnoka adott engedélyt.

Iváncsik Imre kérdésre válaszolva arról is beszámolt, hogy a Honvédelmi Minisztérium tavaszra tervezi előkészíteni azt az alkotmánymódosítást, amely kapcsolatos a hadsereg csapatmozgásainak engedélyezésével, illetve azzal is, hogy ki adhatna tűzparancsot egy terroristák által eltérített repülőgép esetleges lelövésére. Jelenleg ez utóbbit semmilyen jogszabály nem rögzíti.

KAPCSOLÓDÓ CIKK