Alkotmánymódosítás: nincs közeledés

Több ponton is megmaradt a korábbi véleménykülönbség a kormánypártok és az ellenzék között az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítással kapcsolatban az e témáról folytatott második egyeztetésen. A kormánypártok előrelépésről és a konszenzus kialakításának reményéről, az ellenzékiek pedig több ponton visszalépésről és számos függőben maradt kérdésről beszéltek a több órás egyeztetést követően.

A vitás pontok között szerepel az ország szuverenitására kiterjedő, úgynevezett csatlakozási klauzula, az Országgyűlés és a kormány viszonyának szabályozása, illetve a népszavazás és a csatlakozási szerződés aláírásának sorrendje.

A tárgyaláson részt vevő Vastagh Pál (MSZP) jelezte: azt javasolja, hogy az Országgyűlés november 12-én kezdje meg az alkotmánymódosítás tárgyalását, hogy még az idén el tudják fogadni.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője közölte: az ügydöntő népszavazást - az igazságügyi tárca egy korábbi tervezetével egybehangzóan - a szerződés aláírását követően kell megtartani, amikor a szöveg már nem változhat.

A kormánypártok képviselői és az igazságügy-miniszter ugyanakkor úgy vélte: demokratikusabb és nagyobb legitimációt ad, ha a szerződés aláírásához előzetesen kérik ki az emberek véleményét arról, hogy akarják-e az ország uniós csatlakozását.

Áder János szerint a tervezett módosítás legnagyobb problémája, hogy az - a jelenlegi formában - rendkívüli módon korlátozná az Országgyűlés ellenőrzésének hatáskörét. Ennek kapcsán megjegyezte: nem tisztázódott, hogy egyes kérdésekben a kormánynak mikor kellene a parlament és mikor kellene az illetékes bizottság véleményét kikérnie, illetve képviselnie.

Vastagh Pál szerint nem a jelenlegi ellenzék és kormány nézőpontjából, hanem a belpolitikától függetlenül kell ezt a kérdést kezelni.