Csütörtökön a parlament elé kerül a költségvetés

A kormány csütörtökön terjeszti az Országgyűlés elé a 2003. évi költségvetési törvényjavaslatot. A végszavazásra december végén kerülhet sor.

Szili Katalin, a parlament elnöke szerdán, a házbizottság tanácskozását követő sajtótájékoztatón elmondta: a költségvetési törvény végszavazására várhatóan december 21-én vagy 23-án kerül sor.

Szili Katalin jelezte, hogy a november 18-ával kezdődő héten olyan nemzetközi kötelezettsége van a parlamentnek, amely 48 képviselő távollétét teszi szükségessé. Ezért a házelnök javasolta, hogy a november 18-át megelőző héten ötnapos napirendet fogadjanak el.

Az Országgyűlés elnöke közölte: a nemzetközi kötelezettség nem párt- és nem koalíciófüggő. Az indítvánnyal - mint elhangzott - a Fidesz kivételével valamennyi frakció egyetértett.

A parlamentben a jövő héten kétnapos tanácskozásra kerül sor. A Ház várhatóan szavaz a házasságról, a családról és a gyámságról rendelkező törvény módosításáról, aminek értelmében a férjnek is joga lesz viselni felesége családnevét. A jövőben arra is lehetőség lesz, hogy a házasulók családi nevüket összekapcsolják és ahhoz fűzzék utónevüket.

Szerdán elkezdődik az egészségügyet és a társadalombiztosítást érintő törvények módosításáról szóló javaslat általános vitája, majd a Magyar Rádió Közalapítvány beszámolóinak megvitatására kerül sor.