Észak-Magyarország

Ebbe a régióba Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye tartozik. A terület legnagyobb problémája a munkanélküliség. Bár a népességi és gazdasági statisztikák többségében is elmarad ez az országrész a hazai átlagtól, a külföldi tőkebefektetés ebben a régióban nőtt a legnagyobb mértékben az elmúlt tíz évben, és a térség a gazdaság más területein is fejlődni kezdett.

Az észak-magyarországi régió területe 13 400 négyzetkilométer, népessége 1 269 100 fő, népsűrűsége 95 fő négyzetkilométerenként.

Népességi statisztikák

Észak-Magyarországon az 1000 főre jutó élveszületések aránya 10,6 ezrelék, amivel a régió meghaladja az országos átlagot (9,7). Igaz, itt a második legmagasabb, 14,1 ezrelék az 1000 főre jutó halálozások száma is (ez a szám országosan 13,5). A születéskor várható élettartam 70,9 év, ez szintén elmarad az országos átlagtól (71,6). Lemaradásai ellenére azonban az elmúlt tíz évben minden népességi statisztikában javulást ért el a régió. Bár ez a területi egység tíz évvel ez előtt még az egyik legelmaradottabb volt az országban, azóta az országos átlagnál nagyobb mértékben javultak életfeltételei.

Gazdasági statisztikák

Az egy főre jutó GDP mindössze az országos átlag 64,6 százaléka, amivel a régió a második legfejletlenebbnek számít. Az egy főre jutó bruttó jövedelem az országos átlag 86,3 százaléka, amivel az előző adathoz hasonlóan rosszul áll az észak-magyarországi régió az ország egészéhez képest. Itt volt viszont a legnagyobb arányú a külföldi tőkebefektetések országos átlaghoz viszonyított növekedése az elmúlt tíz évben. Ez az adat az 1994-es 32,4 százalékról 2000-re 44,6 százalékra emelkedett. Ezzel Észak-Magyarország a negyedik legkedveltebb területté vált a külföldi beruházók számára.

Infrastruktúra, közművek és egészségügy

Észak-Magyarország a nehezen megközelíthető régiók közé tartozik. Az országos autópálya-hálózatnak mindössze egynyolcad része, 64 kilométer esik erre a területre. Alacsonyabb rendű útjait tekintve a régió az országos átlag közelében mozog. Az úthálózat közepesen fejlett. Az összes közlekedési útvonal 34,7 százaléka országos közút (az átlag 32,6).

Hasonlóan felemás képet mutat a régió közművesítése. A vezetékes vízellátásba bekapcsolt lakások száma itt a legalacsonyabb az egész országban, mindössze 86,1 százalék (országosan 92). Csak a háztartások 38,3 százaléka van bekötve a szennyvíz-csatornarendszerbe (az országos átlag 51), és gázellátásból is csak kétharmaduk részesül.

Észak-Magyarország az egészségügyi ellátás tekintetében is az országos szint alatt van. Az egy orvosra jutó lakosok száma (1963) meghaladja az országos átlagot (1943), a 10 000 lakosra jutó orvosok száma pedig itt a legalacsonyabb az egész országban (mindössze 24,4). Mindössze 76,2 kórházi ágy jut 10 000 lakosra, a 83,2 százalékos országos értékkel szemben.

Foglalkoztatottság

A régió legnagyobb problémája azonban a munkanélküliség. A munkanélküliségi ráta 8,5 százalék, ami a legmagasabb az egész országban (az átlag 5,7), de meghaladja az EU-átlagot is (8,2). A foglalkoztatottak száma nem éri el a népesség felét sem. Bár alacsony a mezőgazdaságból élők száma, az ipari dolgozók még mindig a lakosság 38,8 százalékát adják, ami szintén meghaladja az országos (34,2) és az EU-átlagot (26,9) is. Jelentősen növekedett ugyanakkor az elmúlt években a szolgáltatásból élők aránya. Ez jelenleg 56,4 százalék, amivel Észak-Magyarország a negyedik helyen áll országos összehasonlításban.