Az európai uniós csatlakozással kapcsolatban a pártok előtt álló feladatok is szóba kerültek szerdán a parlamentben, napirend előtt. Vastagh Pál (MSZP) felszólalásában az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás kapcsán a parlamenti pártok kompromisszumkészségének fontosságáról beszélt.

Vastagh elhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmánymódosítást a tagjelölt államok többsége már elvégezte. Kijelentette, hogy a magyar pártok most vizsgázni fognak bölcsességből, érettségből és felelősségtudatból.

Az Országgyűlés számára példaértékűnek minősítette, hogy az Európa jövőjével foglalkozó konventben a két fő politikai erő, a szocialisták és a néppártiak között a legfontosabb kérdésekben szinte teljes a nézetazonosság.

Hankó Faragó Miklós igazságügyi minisztériumi államtitkár reagálásában elmondta, hogy az EU-csatlakozás hosszú időre meghatározza majd Magyarország jövőjét. Figyelmeztetett arra, hogy a csatlakozási menetrend feszítettsége miatt mielőbb konszenzusra kell jutniuk a parlamenti pártoknak az alkotmánymódosításról. Hozzátette, hogy Magyarország már csak nemzetközi tekintélye miatt sem lehet az utolsó az alkotmány módosításában.