Deutsch Tamás, a Fidesz-MKDSZ-frakció vezetője szerint nem közeledtek az álláspontok a Fővárosi Közgyűlés koalícióspárti és ellenzéki frakciói között a képviselőcsoportok csütörtöki egyeztetésén. Gy. Németh Erzsébet szocialista frakcióvezető szerint az egyezség meg fog születni az egyeztetés végére.

Nem közeledtek az álláspontok a Fővárosi Közgyűlés koalícióspárti és ellenzéki frakciói között a képviselőcsoportok csütörtöki egyeztetésén - mondta a megbeszélést követően Deutsch Tamás, a Fidesz-MKDSZ-frakció vezetője.

Gy. Németh Erzsébet szocialista frakcióvezető a megbeszélést értékelve úgy fogalmazott: az egyeztetés végére el tudnak jutni addig, hogy konszenzussal határozzák meg a bizottsági struktúrát és a helyeket is.

A frakcióvezetők tájékoztatása szerint a Fővárosi Közgyűlés hétfői alakuló ülésén megválasztják a pénzügyi és a képviselői összeférhetetlenséget vizsgáló bizottságokat. Megalakul egy harmadik, ideiglenes testület is, a főváros díszpolgári címeinek odaítélésével kapcsolatos munkát végző Pro Urbe Bizottság.

A Fidesz-MKDSZ frakcióvezetőjének szavaiból kiderült, nem tekintik véglegesnek az alakuló ülésen megválasztandó bizottságokat, azok összetételén, létszámán és irányításán a bizottsági struktúrát szabályozó átfogó megállapodás még változtathat.

 Gy. Németh Erzsébet reményét fejezte ki, hogy a bizottságok vezetésének mandátumarányos elosztását - amely a koalíciós pártok számára 13, az ellenzéki pártoknak pedig összesen 8 posztot jelentene - az ellenzéki képviselők is elfogadják majd.

A bizottságok vezetése kapcsán Deutsch Tamás kiemelte: nem lehet tovább folytatni azt a gyakorlatot, hogy a Fővárosi Közgyűlés meghatározó bizottságainak mindegyikét a koalícióhoz tartozó képviselő irányítja. Hozzáfűzte: helytelennek tartják, hogy a koalíciós pártok meg akarják szüntetni a turisztikai bizottságot, és javaslatot tettek egy önálló közlekedési és egy gazdasági bizottság létrehozására is.

A bizottsági helyek elosztása kapcsán a Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője kiemelte: a mandátumarányos elosztás mellett szeretnék - ha a parlamenti bizottságokhoz hasonlóan - a kis pártok is delegálhatnának tagot minden bizottságba.

Gy. Németh Erzsébet erre reagálva megjegyezte: ez a megoldás elfogadhatatlanul megemelné a bizottsági helyek számát, hiszen a jelenlegi 225 helyett mintegy 350 helyre volna szükség. Úgy vélekedett: ennyi bizottsági hely mellett a képviselőknek lehetetlen volna bizottsági feladataik ellátása. A bizottsági helyek számának megnövelése Gy. Németh Erzsébet szerint jelentős, Deutsch Tamás szerint elhanyagolható költségnövekedéssel járna.

A frakciók közötti egyeztetés várhatóan hétfőn, a közgyűlés alakuló ülését követően folytatódik majd.