A szentekről és az elhunytakról emlékeznek meg az elkövetkező napokban a templomokban és az ország sírkertjeiben. November 1-je mindenszentek napja, az azt követő nap a halottak napja. A budapesti temetők a halottak napi kegyeleti megemlékezések miatt vasárnapig a szokásosnál hosszabban, reggel 7-től 20 óráig tartanak nyitva. A közlekedés megkönnyítése érdekében a  BKV különjáratokat, a MÁV pedig mentesítő vonatokat indít több szerelvénnyel országszerte. A nagyobb budapesti sírkertekhez vezető útvonalakon megállási tilalom érvényes.

A Mindenszentek - latinul Festum omnium sanctorum - a katolikus és ortodox keresztény egyház ünnepe; a katolikus egyház november 1-jén, a keleti ortodoxia egy héttel később tartja. Mindenszentek ünnepén és halottak napján a katolikus templomokban misét mondanak, a temetőket többszázezren keresik fel, hogy virágok elhelyezésével és gyertyagyújtással emlékezzenek meg az elhunyt hozzátartozókról. Mindenszentekkor azon szentekről emlékeznek meg, akiknek nincs külön emléknapjuk. November 1-je 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először az emlékezés napjaként. Egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette 844-ben.

Forrás: MTI
Fotó:MTI

November első napjához kapcsolódik az Egyesült Államokból indult, angolszász eredetű Halloween-ünnep is, amely egy ideje Közép-Európában is meghonosodott. A nap előestéje (angolul "All Hallows Eve", rövidítve: halloween) a kóbor lelkek, a kelták halotti istenének éjszakája.

A halottak napja jóval későbbi eredetű, mint a mindenszentek ünnepe: 998-ban indult el Franciaországban a holtakért való imádkozás szokása, amely a XIV. században vált általánossá. A november 1-jei ünnep mintegy fél évszázad után - a munka törvénykönyve módosítása nyomán - 2000-ben lett ismét munkaszüneti nap Magyarországon.

Péntektől vasárnapig - a Fiumei úti Sírkert és az Új köztemető kivételével - nem szabad autóval behajtani a várhatóan nagy gyalogosforgalom miatt a temetőkbe.  Az Új köztemetőben szombatig díjmentesen hajthatnak be az autók. A több mint 200 hektáros Új köztemető belső forgalmának segítése érdekében pénteken, szombaton és vasárnap ingyenesen igénybe vehető mikrobuszokkal is lehet közlekedni.  A temetőirodákban vasárnapig a látogatók tájékoztatására ügyeletet tartanak a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. munkatársai. 

A BKV a munkaszüneti napokon a szokásosnál sűrűbben indítja a fővárosi temetőket érintő autóbuszokat, villamosokat és hat rendkívüli járatot is forgalomba állít.  A pesterzsébeti temetőhöz 19A jelzéssel 15-20 perces követési idővel járnak buszok péntektől vasárnapig.  A rákoskeresztúri Új köztemetőt péntektől vasárnapig Rákoskeresztúr városközpontból a 15 percenként közlekedő Keresztúr-busszal lehet megközelíteni, a 7-10 percenként járó 68A jelzésű autóbusszal a Kőbánya-Kispest MÁV állomásról, a 6-10 percenként induló 95A jelzésűvel pedig a Baross térről. A budafoki temetőhöz péntektől vasárnapig 58A jelzéssel 7-12 percenként jár autóbusz Budafokról, a Törley térről. A megyeri temetőt a 6-10 percenként az Újpest központból induló 30A jelzésű autóbusszal lehet megközelíteni. A temetőhöz a gyors 122-es autóbusszal is el lehet jutni, amely vasárnapig ideiglenesen megáll a megyeri sírkertnél. A csepeli temetőhöz 38B jelzéssel indul autóbusz a Szent Imre  térről péntektől vasárnapig 5-15 percenként. A munkaszüneti napokon nem közlekedő járatok közül péntek és vasárnap között 30 percenként jár a 118-as autóbusz.

A MÁV több mentesítő vonatot is indít, a szerelvények pénteken és szombaton a munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint közlekednek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a megemlékezések alatt fokozottan figyeli a temetők közvetlen környezetét a gépjárműlopások- és feltörések megelőzése érdekében. A temetőkben nyitásától zárásig visszatérő ellenőrzéseket tartanak a kerületi rendőrkapitányságok