A Malév légiutas-kísérői vasárnaptól határozatlan időre sztrájkot kezdeményeztek. A sztrájkohoz várhatóan a légiutas-kísérők 80 százaléka csatlakozik. A Malév azt ígéri, hogy a sztrájk alatt is tartják a menetrendet, de kisebb személyzettel repülnek majd.

Várhatóan a Malév légiutaskísérőinek mintegy 80 százaléka csatlakozik a vasárnapi munkabeszüntetéshez az előzetes felmérések szerint - mondta az MTI-nek Lőrinczy Zsolt, a légiutas-kísérők szakszervezetének elnöke. Nem született ugyanis megállapodás a Malév és a légiutaskísérők képviselői között, így vasárnap hajnaltól megkezdik a sztrájkot.

Az elnök szerint az érdekképviselet legutóbbi javaslatában elfogadta a Malév jövő évre vonatkozó 8 százalékos napidíjemelési javaslatát, és a következő évektől kért magasabb emelést, amit azonban a munkáltató elutasított. A Hunacca tömöríti a Malév mintegy 400 légiutaskísérőjének 80-85 százalékát.

A légiutas-kísérők tervezett munkabeszüntetése ellenére a Malév Rt. mindent elkövet, hogy az utasok menetrend szerint megérkezhessenek úticéljukra. A bejelentett sztrájk idején a járatok várhatóan teljes körűen üzemelnek, de csökkentett légiutas-kísérő személyzettel és módosított étel- illetve italkínálattal. Erről a repülőtéren és a repülőgépeken is tájékoztatják utasaikat, akiktől a cég megértést kér.