Az ellenzék szerint Mádl írjon alá Brüsszelben

Azt javasolja az ellenzék, hogy Medgyessy Péter kormányfő helyett Mádl Ferenc államfő írja alá az EU-csatlakozásról szóló szerződést Brüsszelben - írja a Népszabadság. Ez a felvetés tovább bonyolíthatja az alkotmánymódosítás vitáját.

A Fidesz szerint a kormányfő helyett az államfőnek kellene aláírnia az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló szerződést jövő év áprilisában. Ezzel az elképzeléssel az MDF is egyetért - teszi hozzá a Népszabadság. A kormánypártok azonban az eredeti elképzelésnél maradnának, azaz Medgyessy Péter utazna Brüsszelbe a csatlakozásról szóló népszavazás után. A legnagyobb ellenzéki párt szerint a referendumot a szerződés aláírása után kellene megtartani. A két ellenzéki párt indoka, hogy az államfő "kifejezi a nemzet egységét".

Ha mégis Mádl Ferenc utazna Brüsszelbe, akkor a parlamentnek előtte felhatalmazást kellene adnia számára az aláíráshoz.

A tervek szerint a csatlakozásról véglegesen 2002 decemberében döntenek, ekkor ülésezik ugyanis Koppenhágában az Európai Tanács. A csatlakozási szerződés szövegét azonban már február 26-án véglegesítik Brüsszelben, bár még ez után is változhat a szövege. Az ellenzék a lehetséges változtatások miatt javasolja, hogy csak az aláírás után legyen a referendum, május 18-án.

KAPCSOLÓDÓ CIKK