A HIV-pozitívok ismerőseit is szűrnék

A napokban kezdődik az egyeztetés az ombudsman és az egészségügyi tárca között a kötelező AIDS-szűréssel kapcsolatos törvénymódosításről. A parlament előtt lévő jogszabály-tervezet szövegét az adatvédelmi biztos ugyanis aggályosnak ítélte.

A héten kezdődik az egyeztetés az ombudsman és az egészségügyi tárca között a kötelező AIDS-szűréssel kapcsolatos törvénymódosítás szövegéről - tudta meg a Népszabadság. Az adatvédelmi biztos ugyanis aggályosnak ítélte a törvénytervezetnek az AIDS-szűréssel kapcsolatos pontjait. Péterfalvi Attila szerint a tervezett módosítás nem tesz ugyanis eleget teljeskörűen az Alkotmánybíróság állásfoglalásának. Az AIDS-szűréssel kapcsolatos korábbi szabályozást az Alkotmánybíróság június végén alkotmánysértőnek minősítette, a testület álláspontja szerint a kötelező szűrés elrendelése alkotmányos alapjogot, a személyes szabadságot korlátozza, ezért a kérdéskört törvényben kellene szabályozni.

A fertőzött ember partnerei, valamint a nemi betegek, az intravénás kábítószert használók, a börtönlakók szűrővizsgálatát 1988-ban tette kötelezővé egy miniszteri rendelet. E szerint a fertőző betegségek terjedésének megakadályozására a járványügyi hatóságok is rendelhetnek el kötelező szűrést. A módszer azonban sikertelen volt, mert a vizsgálatokon az érintettek alig jelentek meg.

Kereszty Éva, az egészségügyi, szociális és családügyi tárca főosztályvezetője szerint a készülő szabályozásnak egyfelől biztosítani kell az egészségesek védelmét, másrészt nem szenvedhet csorbát a személyes szabadsághoz való jog, például azzal, hogy valakit akarata ellenére orvosi vizsgálatra kényszerítenek. Ugyanakkor van három-négy olyan társadalmi csoport, amelynél járványügyi szempontból fontos, hogy az odatartozókról tudható legyen: betegek vagy sem. Ez a kör nem nagyobb, mint akiknél az eddigi rendelet alapján is elrendelhető volt a vizsgálat. A törvénymódosítás után, ha az orvos valakinél AIDS-fertőzöttségre utaló tüneteket talál, akkor az illetőnek kötelező lenne a vizsgálat. De azok számára is azzá válna, akiknek a környezetében HIV-pozitív személyt találtak, vagy akik ilyen betegek ápolásával foglalkoznak.