Bíróságra megy az RTL Klub az elsötétítés ellen

Bíróságon támadta meg az RTL Klub azt az ORTT döntést, amely törvénysértőnek mondta ki híradóját és elsötétítésre ítélte a csatornát. Az ORTT-határozat szerint a híradó összemosta a tavaszi kampány idején lebonyolított Kossuth téri Fidesz és MIÉP rendezvényeket.

Bíróság előtt támadta meg az RTL Klub az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) határozatát, amelyben a médiahatóság elsötétítéssel akarta büntetni a kereskedelmi csatornát - közölte a kereskedelmi csatorna PR és Kommunikációs Irodája hétfőn.

A lépés előzménye, hogy a médiahatóság szeptember 26-i határozatában törvénysértőnek nyilvánította, ahogyan az RTL Klub híradója a kampány idején a Kossuth téren tartott Fidesz és MIÉP rendezvényeket bemutatta. Az ORTT szerint "törvénysértő", ahogyan a híradó "összemosta" a két rendezvényt.

Az RTL Klub állásfoglalása szerint egy demokráciában nem sérthet jogot az, aki két szervezet egy időben, egy helyen tartott rendezvényéről egymást követő riportokban számol be. A csatorna szerint az sem lehet véletlen, hogy a jogalkotók a törvény szövegében nem használták a parttalanul értelmezhető "összemosás" szót.

"Soha, senki nem bizonyította, hogy a szóban forgó napon egyetlen tényt vagy adatot pontatlanul idézett volna a RTL Klub Híradója" - közölte a kereskedelmi csatorna, amely szerint az újságírás egyetlen ismert szabályát sem sértették meg. A televíziós társaság október 28-án nyújtotta be kérelmét a Fővárosi Bírósághoz.