Csak az erőszakosoknak kell bevonulni

A Munkaügyi Minisztérium jogtalannak tartja, hogy a Fővárosi Közigazgatási Hivatal (FKH) nem engedett polgári szolgálatra egy kábítószerrel való visszaélés miatt elmarasztalt fiút. A tárcánál - amelynél az FKH döntése ellen fellebbezni lehet - azt állítják: a polgári szolgálatra való jelentkezést akkor lehet elutasítani, ha a kérelmező erőszakos bűncselekményt követett el. A hivatal igazgatási osztályvezetője elismeri: határozatukat ők is próbának tekintik, és kíváncsiak arra, hogy a másodfokon eljáró FMM milyen döntést fog hozni az ügyben.

A Főváros Közigazgatási Hivatal (FKH) október végén azért utasította el egy fiatalember polgári szolgálatra vonatkozó kérelmét, mert kábítószerrel való visszaélés vétségében elmarasztalták. A neve elhallgatását kérő fiatalember az [origo]-nak korábban elmondta, két évvel ezelőtt 0,27 gramm marihuánát találtak nála, ezért egy évre próbára bocsátották, ez az idő azonban már letelt.

 

Az FKH határozata ellen a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumhoz (FMM) lehet fordulni fellebbezéssel. Az FMM polgári szolgálatos kérelmekkel foglalkozó munkatársa az ügy pontos körülményeinek ismerete nélkül nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A minisztérium részéről annyit ugyanakkor közöltek, a honvédelmi törvény értelmében csak akkor lehet elutasítani a katonai szolgálatot kiváltó polgári szolgálatra vonatkozó kérelmet, ha az illető korábban erőszakos bűncselekményt követett el. Kábítószerrel való visszaélés vétsége miatt tehát csak akkor lehetne megtagadni a kérelmet, ha a vétséghez valamilyen erőszakos cselekmény is kapcsolódna.

 

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal azonban éppen amiatt utasította el a fiatalember kérelmét, mert két évvel korábban elmarasztalták kábítószerrel való visszaélés vétségében. Az FKH polgári szolgálatos engedélyekkel foglalkozó munkatársa múlt héten azt közölte, hogy határozatuk nem sérti a jogszabályokat. A munkatárs az [origo] kérdésére azt is határozottan állította, van jogi lehetőség arra, hogy ilyen alapon utasítsanak el egy kérelmet.

 

A minisztériumtól kapott információk birtokában újból megkerestük az FKH-t. Rozsdás Ilona igazgatási osztályvezető az [origo]-nak elmondta, azért hoztak elutasító határozatot, mert úgy vélik, ha valakit kábítószer vétségében elmarasztaltak, akkor az alaptalanul hivatkozik arra, hogy lelkiismereti okok miatt nem akar katonai szolgálatot teljesíteni. Az osztályvezető ugyanakkor hozzátette, határozatukat ők is próbának tekintik, és kíváncsiak arra, hogy a másodfokon eljáró FMM milyen döntést fog hozni az ügyben.

 

Az érintett fiatalember és ügyvédje már korábban jelezte, hogy az FKH határozata ellen fellebbezni fognak. A Munkaügyi Minisztérium a fellebbezés benyújtását követő 30 napon belül hoz döntést az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK