Újabb védzáradékot vethet be az EU

A hétfői EU-nagybizottságon továbbra is a védzáradék és az EU-támogatások kérdése jelentette a fő vitatémát. A külügyminiszter elmondta, már nemcsak az általános gazdasági védzáradék bevezetéséről beszélnek az EU-tagok, hanem két új típusú védzáradékot is bevezetnének. Az egyik a bel- és igazságügyi területeket érintené, a másik pedig a belső piac védelmét szolgálná. Az ellenzék számára ugyanakkor már nem az az egyik fő kérdés, hogy mit ír alá a köztársasági elnök.

"Magyarország célegyenesben van" - közölte Kovács László külügyminiszter az Országgyűlés integrációs nagybizottsága előtt a koppenhágai EU-csúcson tapasztaltakról. Két vitás kérdés van még: a védzáradék és a pénzügyi csomag kérdése - mondta a nagybizottság ülését követő sajtótájékoztatón a külügyminiszter, aki pozitívumnak nevezte, hogy a büsszeli csúcson is rögzítették: egyik ország költségvetési pozíciója sem romolhat a csatlakozást követő évben az előzőhez képest. Kovács két rossz hírről számolt be: az egyik az, hogy az agrártámogatásoknak csak a negyedét kapjuk meg a csatlakozást követően az eddigi tagokhoz képest, és csak 10 éves átmeneti idő után jár majd csak a teljes összeg, a másik pedig a kohéziós strukturális alap 25,5 millió euróról 23 millióra való csökkenése.

A védzáradék ügye továbbra sem tisztázódott. A külügyminiszter elmondta, már nemcsak az általános gazdasági védzáradék bevezetéséről beszélnek az EU-tagok, hanem két új típusú védzáradékot is bevezetnének. Az egyik a bel- és igazságügyi területeket érintené, a másik pedig a belső piac védelmét szolgálná - mondta Kovács, hozzátéve, hogy még nem látták a konkrét javaslat szövegét.

A Fidesz-MDF véleménye megegyezik az SZDSZ-ével a védzáradék ügyében - jelentette ki az Fidesz ügyvezető elnöke, Áder János. Felidézte: Szent-Iványi István szabad demokrata képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy 3 évnél tovább alkalmazzanak védzáradékot Magyarországgal szemben, és azt egyoldalúan, jogorvoslati lehetőség nélkül tegyék.

Áder szerint hiányzik a kormányzati stratégia a tárgyalásokkor, ezért sajnálatos módon az utóbbi időben romlottak Magyarország pozíciói az EU-csatlakozással összefüggő védzáradék ügyében, amelyet az unió meghatározott időre kíván érvényesíteni a belépő államokkal szemben. Az ellenzéki politikus a kabinettől a jelenleginél keményebb, következetesebb, határozottabb fellépést követelt a csatlakozási tárgyalások záró szakaszában.

Az integrációs nagybizottság ülésén nem került szóba az elmúlt napokban belpolitikai kérdéssé vált ellenzéki felvetés, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök írja alá a csatlakozási szerződést Medgyessy Péter miniszterelnök helyett. Kovács megismételte a kormány korábbi állásfoglalását, miszerint nemzetközi szerződést csak a kormány valamelyik tagja írhat alá.

Még nem alakította ki álláspontját a Fidesz-frakció, hogy mit írjon alá Mádl Ferenc - mondta Szájer József, a Fidesz alelnöke, aki szerint nem az a legfontosabb kérdés, hogy mit ír alá a köztársasági elnök. Mádlnak ugyanakkor mindenképpen szán szerepet az ellenzék, de a csatlakozás menetrendjétől függ, milyen javaslattal állnak elő a közeljövőben.

Medgyessy Péter miniszterelnök támogatja azt a javaslatot, hogy az EU-csatlakozási szerződés áprilisi, athéni aláírására hívják meg az előző kormányok vezetőit és a volt államfőt is - nyilatkozta Gál J. Zoltán az MTI érdeklődésére. A kormányszóvivő ismertetése szerint a ceremóniára meghívnák Boross Péter, Horn Gyula és Orbán Viktor volt miniszterelnököt, Mádl Ferenc jelenlegi és Göncz Árpád korábbi köztársasági elnököt, illetve a parlamenti pártok delegáltjait. "Az uniós csatlakozás az elmúlt 12 év teljesítménye, amelyhez mindegyik kormány hozzájárult" - fogalmazott Gál J. Zoltán. Megjegyezte: a kormány továbbra is azt vallja, hogy a miniszterelnöknek a magyar társadalomtól kapott felhatalmazás birtokában kell aláírnia a csatlakozási szerződést, ezért a népszavazásnak ezt az aktust meg kell előznie.

A nagybizottság résztvevői egyetértettek azzal a javaslattal, hogy a jövőben gyakrabban ülésezzenek. A következő találkozóra november közepén kerül sor.

KAPCSOLÓDÓ CIKK