Külső munkahelyről szöknek meg a rabok

Fogolyszökés miatt az elmúlt négy évben 74 elítélt ellen adtak ki elfogatóparancsot. A rabok általában nem börtönből, hanem külső mezőgazdasági munkahelyről szöktek meg.

A fogva tartottak számához viszonyítva Magyarországon viszonylag ritkán fordul elő fogolyszökés. Szökés miatt az elmúlt négy évben 74 elítélt ellen adtak ki elfogatóparancsot. A szökött rabok többségét néhány napon belül elfogták, mindössze nyolcan vannak, akiket szökésük óta nem sikerült a rendőrségnek felkutatnia. A szökevények többsége négy-hat éves börtönbüntetését töltötte, amikor megszökött. A rabok általában nem a bv-intézetből, hanem külső mezőgazdasági munkahelyről szöktek meg - írja a Népszabadság. A magyarországi büntetés-végrehajtási intézetek összességükben annak ellenére biztonságosnak mondhatók, hogy a legtöbb fegyintézet biztonságtechnikai fejlesztésre szorul.

A második leggyakoribb eset az, amikor a fogoly szállítás közben szökik meg, például amikor bírósági tárgyalásra vezetik elő. Ritkán fordulnak elő úgynevezett bástyafalas szökések, amikor a fogoly a rácsokat kifeszítve vagy elfűrészelve hagyja el a fegyintézetet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK