Megalakult a fővárosi közgyűlés

A törvényben előírt határidő utolsó napján alakult meg a fővárosi közgyűlés. Polgármester-helyetteseket azonban még nem választottak, mivel erről még nincs koalíciós megállapodás.

A 66 fős közgyűlésben 24 szocialista, 16 szabad demokrata, 16 Fidesz-MKDF frakciótag, és 5-5 MDF-es, illetve MIÉP-es képviselő tevékenykedik majd. Közülük harmincnyolcan az előző testületnek is tagjai voltak.

A közgyűlés nem választott főpolgármester-helyetteseket, mivel az MSZP és az SZDSZ között még nem zárultak le ez ügyben a tárgyalások. Bőhm András, az SZDSZ frakcióvezetője ezzel kapcsolatban az [origo]-nak azt mondta, reméli, hogy a jövő héten előrelépés történik ez ügyben. A héten pedig szeretnék lezárni az ellenzékkel folytatott tárgyalásokat. Az SZDSZ értelmezése szerint, amíg nem állapodnak meg az új főpolgármester-helyettesekről, addig a régi helyettesek továbbra is posztjukon maradnak, így Bőhm szerint zavartalan lehet a főváros működése.

A közgyűlés négy bizottságot létrehozott, döntött a főpolgármester fizetéséről és költségtérítéséről is.

A korelnök, Erkel Tibor (MIÉP) indítványára a közgyűlés még a képviselők eskütétele előtt egyperces néma felállással emlékezett arra, hogy a szovjet hadsereg 1956. november 4-én foglalta el Budapestet, és verte le a szabadságharcot.

A törvényi előírásoknak megfelelően a közgyűlés megválasztotta a pénzügyi, valamint a vagyonnyilatkozat-ellenőrző és összeférhetetlenséget vizsgálón bizottságot. Az előbbi elnöke továbbra is a szocialista Moskovits Péter maradt, az utóbbié a fideszes Ughy Attila lett.

Két másik bizottságot is létrehozott a közgyűlés. A közbeszerzésit továbbra is Deák András (MKDSZ), a díszpolgári cím adományozására létrehozott ideiglenesen működő bizottságot pedig Moskovits Péter irányítja. A többi bizottságról később döntenek.

Demszky Gábor, akit ezúttal negyedik alkalommal választottak főpolgármesterré, esküjét követő rövid székfoglalójában egyebek között köszönetet mondott a választóknak, hogy csapatával együtt továbbra is bizalmat kapott, és így folytathatják a 12 éve megkezdett munkájukat.

A polgármester szerint 2002. novemberében új időszámítás kezdődik Budapesten. Ezután ugyanis minden döntést, fejlesztési tervet az európai uniós csatlakozás jegyében kell meghozni a közgyűlésnek.

Demszky Gábor közölte azt is, hogy minden budapesti lakóért tevékenykedni kíván főpolgármesterként, függetlenül attól, hogy ki szavazott rá. Számít a közgyűlés valamennyi mérsékelt frakciójának együttműködésére, valamint a kormány támogatására és a kerületekkel való összehangolt működésre is.

A főpolgármester úgy vélte, azzal, hogy a kormány támogatását is bírja a főváros, végre lendületet kapnak az olyan fontos fejlesztések, mint például a 4-es metró.

A közgyűlés döntésének megfelelően a főpolgármester, úgy, mint eddig, ezután is havi 529 ezer forintos illetményt kap. Határozott a testület a főpolgármester hivatali személygépkocsi használatáról is. Eszerint a jármű magáncélra történő használata esetén is a városháza fizeti a felmerülő költségeket, közterheket.

Az alakuló ülés utolsó pontjaként az MSZP-SZDSZ, valamint két ellenzéki képviselő támogatásával hozzájárult a közgyűlés ahhoz, hogy Demszky Gábor továbbra is a Budapest Bank Budapestért Alapítvány kuratóriumi elnöke legyen.

A közgyűlés jövő héten szerdán rendkívüli ülést tart, csütörtökön pedig ünnepi ülés keretében adják át a főváros kitüntető címeit, köztük a díszpolgári elismeréseket is. A testület rendes ülését november végén tartja majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK