Nincs pénz a költségvetésben a 4-es metróra

A kormány által 2003-ra tervezett költségvetésben nem különítenek el pénzt a 4-es metró beruházásaira. Ennek ellenére az új metróvonal építése már jövőre elkezdődik.

A központi költségvetésből a kormány tervei szerint jövőre egyetlen forint sem jut a 4-es metróra - derül ki a büdzsé tervezetéből. A Magyar Hírlap információját a Pénzügyminisztériumban is megerősítették. Pedig az önkormányzati választások előtti kampányban a kormánypártok és az ellenzék is a 4-es metró építése mellett érveltek.

1999-ben a költségvetésből kiemelte az Orbán-kormány az előző ciklus alatt betervezett előirányzatot a metró építésére. Ezzel robbant ki később az évekig tartó metróvita a kormány és a főváros között.

Demszky Gábor szerint a költségvetési tétel hiánya ellenére jövőre a főváros saját forrásaiból megkezdheti a metró építésével kapcsolatos előkészületi munkákat. Az első nagyobb számlák majd 2003 után keletkeznek - mondta a főpolgármester a Magyar Hírlapnak.

Néhány napja derült ki, hogy a jövő évi költségvetésben nem szerepel a tömegközlekedés támogatása, és a BKV hátrányos helyzetének megszüntetéséhez szükséges jogszabályok módosítása is elmarad. Demszky Gábor korábban azt mondta, hogy a BKV talpra állításához az államnak át kellene vállalnia a cég 25-30 milliárdos adósságát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK