Tavaly háromszáz rendőrt vádolt az ügyészség romaveréssel

Az elmúlt években több bírósági ítéletben is elmarasztaltak rendőröket, akik romákat bántalmaztak. Emellett csak tavaly 301 esetben emeltek vádat rendőrök ellen hasonló ügyekben.

A Roma Sajtóközpont összeállítása szerint Júniusban nem jogerősen több évnyi letöltendő börtönbüntetésre ítélt két rendőrt a Salgótarjáni Városi Bíróság, amiért tavaly év elején bosszúból bántalmaztak és fegyverrel megfenyegettek egy kisterenyei roma családot.

Egy hónappal korábban letöltendő szabadságvesztésre ítéltek két rendőrt és két halőrt, mert a múlt év tavaszán bántalmaztak és a Tiszába zavartak négy roma fiatalt. A Tiszafüredi Városi Bíróság elsőfokú ítéletében három év, illetve három év két hónap börtönt szabott ki a két rendőrnek, a bűncselekményben részt vett halőrök szintén hasonló büntetést kaptak. A másodfokú ítéletig előzetes letartóztatásba helyezett járőrök jelenleg is rendőrségi állományban vannak.

Februárban a Pest Megyei Bíróság kényszervallatás és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés miatt másodfokon egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az aszódi rendőrőrs parancsnokát és három társát. Az elkövetők tavaly februárban részt vettek azon a bagi cigánytelepen történt akción is, amelynek következtében tizenhárom ember - köztük nők és gyerekek - szenvedtek sérüléseket.

Húszezer forint pénzbírságot kapott egy hajdúhadházi volt rendőr a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon. Az egykori rendőr az RTL Klub rejtett kamerás felvételének köszönhetően a tv-nézők szeme láttára bántalmazott egy hajdúhadházi roma fiatalt. A megyében egy akkori kimutatás szerint összese 45 rendőr ellen emeltek vádat, ebből tizenöt a hajdúhadházi rendőrkapitányság állományába tartozott.

Az ügyészség adatai szerint tavaly 301 esetben emeltek vádat rendőrök ellen hasonló bűncselekmények miatt. A rendőrök romák sérelmére elkövetett bűntettei fő "indítékaként" elsősorban a romákkal szembeni előítéletességüket jelölik meg jogvédők.

Egy 1996-ban végzett kutatás alapján a rendőrök közel 80 százaléka gondolja úgy, hogy a cigányokban nincs jogtisztelet, 60 százalékuk szerint a megélhetési kényszer csak ürügy a bűnözésre, 54 százalékuk vallja azt, hogy a cigányoknak a vérükben van a bűnözés. A Rendőrtiszti Főiskola nappali tagozatos hallgatóinak körében tíz éve végzett vizsgálat során arra a kérdésre, hogy: kik is azok a cigányok többen egyszerűen csak annyit írtak, hogy "még élnek", mások pedig azt, hogy "jellegzetes szagú emberek", vagy "bűnelkövetésből élő szanszkrit etnikumú, barbár népcsoport", "a cigány fogalmát nézd meg az állathatározóban".