Valószínűleg büntetőfeljelentést tesz a kormány Deutsch Tamás volt sportminiszter és Varga Mihály volt pénzügyminiszter ellen. A Kehi vizsgálata ugyanis több törvénysértést is megállapított a két miniszterhez köthető ügyekkel kapcsolatban. Deutsch szerint nonszensz, ami történik, és személyoségi jogi pert fontolgat.

Várhatóan büntetőjogi és politikai felelősség megállapítását is szorgalmazza majd a kormány az előző kabinet - már a választások után született - elsősorban sportcélú kezességvállalásai miatt.

A Magyar Hírlap szerdai számában megjelenteket megerősítve az MTI-t úgy tájékoztatták: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a kabinet előtt fekvő, egyelőre nem nyilvános jelentésében több törvénysértést is megállapított az Ifjúsági és Sportminisztérium előző vezetése alatt született, egyes kezességvállalások esetében.

Ha a további szakértői vélemények azt javasolják, akkor a büntetőjogi felelősség megállapítására büntetőeljárás, a politikai felelősség feltárására pedig parlamenti vizsgálat indulhat a törvénysértőnek tartott ügyekben.

Deutsch Tamás az [origo]-nak azt mondta: "eljött a pillanat, hogy a Keller-Kehi-ISM-In-Forrás ámokfutást abbahagyja a kormány". Szerinte már-már ijesztő paródiává váltak a történtek. Úgy véli, az állam által folytatott tisztázó vizsgálatok iránti közmegbecsülést rombolja, ami jelenleg többek között személyével kapcsolatban történik.

Deutsch közölte: az eddigi jelentések - úgy tudja - nem állapítottak meg szabálytalanságokat. Kifogásolta ugyanakkor, hogy nem is látta azt a Kehi-jelentést, amely vele foglalkozik. A hírekből hallott vádak pedig - mint mondta -nem igazak, hiszen a garanciavállalások kapcsán keletkezett szerződéseket rendben találták. Ezt bizonyítja szerinte az is, hogy a kormány egy szerződést sem mondott fel. Hozzátette: garanciavállalás esetén nem a minsizter, hanem a kormány vállal kötelezettséget, így ő volt miniszterként ilyen ügyben nem vonható felelősségre.

A volt sportminiszter, a Fidesz frakcióvezető-helyettese közölte: nemcsak őt, hanem tisztességes embereket is megvádolnak, akik vele ellentétben nem tudják megvédeni magukat. Ezért minden esetben személyiségi jogi pert indít, ha alaptalanul rágalmazzák.

A Medgyessy-kormány utasítására végzett vizsgálat jelentése megállapítja, hogy Deutsch Tamás, az előző kabinet ifjúsági és sportminisztere megsértette az államháztartási törvényt, mert a tárca gazdálkodásában a szakmai hatékonyság és a gazdaságosság követelményeit nem érvényesítette, és a kötelezettségek vállalása nem volt összhangban a gazdálkodási lehetőségekkel.

A Kehi megállapítása szerint a kezességvállalások ügyében a miniszter figyelmen kívül hagyta a köztisztviselők véleményét és "akadályozta a belső ellenőrzés érvényesítését".

A hivatal vizsgálata rámutat arra, hogy a sportminiszter a választások után hozott döntéseivel megsértette a gazdasági fegyelmet és megkerülte az államigazgatást.

A Kehi kitér Varga Mihály, az Orbán-kormány pénzügyminiszterének felelősségére is. A dokumentum szerint a pénzügyi tárca vezetője a kezességvállalásokra vonatkozó eljárási szabályok megsértésével nem tette lehetővé a jogszabályi kötelezettségek végrehajtását, és ezzel hozzájárult, hogy indokolatlan többletköltségek keletkezzenek.

A jelentésben elmarasztalják az előző pénzügyminisztert, amiért "nem kezdeményezte az államháztartási törvény által előírt egyedi kezességvállalási célokat" és így nem járt el kellő gondossággal. A Kehi megjegyzi, hogy a szerződéseket érvényteleníteni nem lehet.

Az MTI információja szerint a kormány már tárgyalta a Kehi jelentését, döntést azonban még nem hozott róla. A kabinet ugyanakkor azt javasolta a Pénzügyminisztériumnak, hogy - a jelentésben feltárt törvénysértések nyomán, a Kehi javaslatára - készítse elő az államháztartási törvény módosítását.