Herczog Mária szociológus, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa szerint a hatvani tragédia is példázza, hogy az emberek nagyon tájékozatlanok, hová, kihez fordulhatnak családi vagy egyéb problémájukkal.

Herczog úgy véli, az sem elfogadott a társadalomban, hogy a nehéz élethelyzetekben az emberek segítséget kérjenek gondjaik megoldásához. A szakember értékelése szerint a Hatvanban történt tragédia nagyon elkeseredett demonstrálása annak, hogy senki nem tudott segítséget nyújtani egy nehéz helyzetben. Az anya senkitől sem tudott segítséget kérni, így nem látott kiutat a helyzetéből.

 

Herczog az MTI-nek hozzátette: kevés a szakember, különösen gyermekpszichológusokból, pszichiáterekből nincs elegendő. Sok településen pedig egyáltalán nincs olyan szakember, akitől a nehéz helyzetben lévők segítséget kérhetnének. A szakember utalt a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet 2000-ben végzett felmérésére, amely szerint a gyermekjóléti szolgálatoknál - különösen a kistelepüléseken - gyakran félállásban alkalmaznak nővéreket, védőnőket, munkanélküli óvodapedagógusokat, akik közül kevesen rendelkeznek szakirányú végzettséggel, és megfelelő tapasztalattal.

 

Herczog Mária a szakemberhiány mellett arra is felhívta a figyelmet: a társadalomban az sem általánosan elfogadott, hogy ha valaki elviselhetetlen stresszben él, valamilyen családi vagy egyéb problémát nem tud feldolgozni, akkor pszichológushoz, pszichiáterhez forduljon. Hangsúlyozta: fontos lenne, hogy a gyerekek már kiskorukban megtanulhassák, ha problémájuk van, természetes, ha szakembertől kérnek segítséget.