Az Orbán-kormány két volt minisztere (a pénzügyminiszter és a sportminiszter) megsértette az államháztartási törvényt - állapította meg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a 2002. április 7-e után, az állami kezességvállalásról szóló kormányhatározatok vizsgálatakor.

Megsértette az államháztartási törvényt az előző kormány ifjúsági és sportminisztere - olvasható a Magyar Hírlap birtokába jutott Kehi-jelentésből. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az országgyűlési választások első fordulója utáni állami kezességvállalásról szóló kormányhatározatokat vizsgálta. A dokumentumból kiderül, hogy az egykori ISM nem érvényesítette gazdálkodásában a szakmai hatékonyság és a gazdaságosság követelményeit, és a kötelezettségek vállalása nem volt összhangban a gazdálkodási lehetőségekkel.

A harminc évig nem nyilvános dokumentumból az is kiderül, hogy az előző pénzügyminiszter megsértette a kezességvállalásra vonatkozó eljárási szabályokat, és nem tette lehetővé a jogszabályi kötelezettségek végrehajtását. A jelentés megállapítja, hogy ezzel elősegítették a döntésekből eredő indokolatlan költségnövekedést, és megsértették az államháztartási törvény előírásait.

Az Orbán-kormány a választási vereség után közel 34 milliárd forintért vállalt kezességet huszonkét, elsősorban sportcélú beruházáshoz. A Kehi szerint a kormányhatározatok egyike sem felel meg tartalmilag teljesen az államháztartási törvénynek, mert többek között hiányos az indoklás, nem határozták meg a kezességvállalás feltételét, és a teljes összeg nem mindig állapítható meg.