A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nem fogadja el a BLN Vagabunds Kft. CD és video anyagait, valamint könyveit. A tárca ugyanis már korábban feljelentést tett Bayer Zsolt jobboldali újságíró és társai cége ellen, az előző kormány alatt kötött támogatási szerződést pedig felmondta. A minisztérium szerint a cégnek már egy évvel ezelőtt teljesítenie kellett volna vállalásait, ezt azonban többszöri felszólításra sem tette meg.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) már nincs jogi lehetősége arra, hogy elfogadja a BLN Vagabunds Kft. CD és video anyagait, valamint könyveit, amelyeket az 1100 év Európa közepén című filmsorozat nyomán készítettek. A minisztérium ugyanis közben arra kényszerült, hogy a céggel - az előző kormányzat alatt - kötött támogatási szerződést felmondja - áll az NKÖM közleményében.

 

A BLN Vagabunds Kft. az Orbán-kormány idején 50 millió forint támogatást kapott a kulturális minisztériumtól. A cégnek - amelynek tulajdonosai között van Bayer Zsolt jobboldali újságíró is - a szerződések alapján 2001 októberére kellett volna elkészítenie a megadott anyagokat, ezt azonban nem tette meg. A cég ennek ellenére újabb 50 millió forintot kért, és kapott az előző kulturális kormányzattól - állítja a minisztérium mostani vezetése. Az újabb támogatás után a vállalt teljesítési határidő 2002. július 31-re módosult.

 

A Medgyessy-kormány kulturális minisztériuma a határidő lejártával többször is felszólította a BLN Vagabunds Kft-t a teljesítésre és elszámolásra, ezt azonban a cég a sokszori felszólítás ellenére sem tette meg. A minisztérium többszöri egyeztetés után legutolsó határidőként szeptember 24-ét jelölte meg, a kft. azonban az eredeti határidő után egy évvel sem teljesített, és nem is számolt el megfelelően.

 

Miután a támogatni kívánt cél nem valósult meg, a minisztérium a támogatási szerződéseket a támogatott hibája miatt felbontotta, és intézkedett a 100 millió forintos támogatás visszafizettetése érdekében, egyúttal büntető feljelentést is tett - tudatta az MTI-vel az NKÖM sajtóirodája. Tekintettel arra, hogy az inkasszó eredménytelen volt, az NKÖM a közpénzből nyújtott 100 millió Ft-os támogatást polgári peres úton kívánja visszaszerezni.