Orbán Viktor volt miniszterelnök megkaphatja a kormánytól az uniós csatlakozással kapcsolatos titkos iratokat. Orbán korábban jelezte, a csatlakozást úgy tudná segíteni, ha megkapná azokat az anyagokat is, amelyek nem nyilvánosak. A kormány részéről közölték, Orbán Viktor minden olyan információt meg fog kapni, amelyhez országgyűlési képviselőként és volt miniszterelnökként hozzáférhet.

Braun Róbert, a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs főtanácsadója az [origo]-nak elmondta, miután Orbán Viktor volt miniszterelnök felajánlotta, hogy segíti az ország uniós csatlakozását, a kormány megadja számára a szükséges információkat. Braun közölte, Orbán minden olyan információt megkap, amelyhez országgyűlési képviselőként és volt miniszterelnökként hozzáférhet. A főtanácsadó hozzátette, Orbán Viktor az Európai Néppárt alelnökeként sokat segíthet az ország uniós csatlakozásának előkészítésében. Braun szerint a volt kormányfő ehhez megkapja a szükséges információkat, háttéranyagokat. 

 

Orbán Viktorhoz a jelenlegi miniszterelnök, Medgyessy Péter fordult október végén, kérve, hogy az Európai Néppárt alelnökeként támogassa az ország uniós csatlakozását. Orbán válaszlevelében közölte, munkáját nagyban segítené, ha megkapná a kormány tárgyalásai mögött meghúzódó részletes terveket és a "sikeres tárgyalásokhoz szükséges - nem a nyilvánosságnak szánt - anyagokat is."

 

Braun az [origo]-nak elmondta, a miniszterelnök megkapta Orbán Viktor levelét, hivatalosan ugyanakkor csak azt követően reagálnak a válaszra, hogy Medgyessy Péter hazatér amerikai útjáról.